2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ókori kultusz egy most talált mozaikon

2009. február 4. 13:05 Discovery News

Egy ókori rítusokkal és keleti istenekkel díszített mozaikot fedeztek fel Reggio Emilia (Emilia Romagna) egyik székesegyháza kriptájának feltárásakor - számoltak be róla a helyi régészek.

A 13 négyzetméteres mozaik az i.sz. 4. században készült, és azt a mai padlószint alatt négy méterrel fedezték fel, amikor régészeti feltárást végeztek Reggio Emilia székesegyházának kriptájában. Renata Curina, a feltárásokat vezető archeológus szerint a mozaik mérete és tervezése egyaránt arról árulkodik, hogy egy hatalmas terem díszes padlózatát fedezték fel.



A tény, hogy évszázadokon át egy pogány isteneket ábrázoló műalkotás rejtőzött alig pár méterrel a templom alatt, mégsem érte meglepetésként a régészeket. A keresztény szentélyt ugyanis egy korábban szakrális célokat betöltő épületre emelték, a mozaikkal azonban nem törődtek, és több helyen arra állították az oszlopokat.

A műalkotás színes kövekből és üvegdarabokból áll össze, amelyeken apró figurák, táncosok, virágok és madarak láthatók. Az alkotás azonban nem ezektől, hanem három hatalmas mitológiai jelenettől válik egyedivé. Curina szerint ezeken meztelen alakokat láthatunk, amelyek jelentésének megfejtésén még most is dolgoznak. Szerinte minél tovább ásnak majd, annál többet tudhatnak meg a műalkotás jelentéséről.



A részletek igencsak szokatlanok: az egyiken egy meztelen férfit látunk, aki egy másik alak karjaiba hullik, míg egy másikon egy ékszekeret viselő pár (férfit és nőt) álldogál. A nő kezében frissen kifogott hal van, míg a férfi két élő kacsát tart. A harmadik képen egy elefántcsont koronát hordó férfi áll, akinek jobb kezében lótuszvirágot, míg másik karjában egy lituus-t láthatunk, amelyet az ókori Rómában az augurok használtak. Curina szerint ezek miatt a terem talán valamelyik keleti isten kultuszának szent helye lehetett.

Emilia Romagna régészeti főfelügyelője, Luigi Malnati szerint a hasonló helyszíneket i.sz. 380 előtt használhatták, ugyanis Theodosius abban az évben államvallássá nyilvánította a kereszténységet. A hasonló műremekek között a most talált mozaik egyedülállónak számít, és a restaurálás után a helyi múzeumban lesz majd megtekinthető.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár