2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Az elmúlt évszázad nem tud történelemmé válni

2009. június 17. 11:49 MTI

Nincs egyezség a magyar történelmi tradícióról - hangoztatta a Szembenézés Alapítvány budapesti rendezvényén Vajda Mihály, ahol hazai történészek és társadalomtudósok vontak mérleget a történelmi múlttal való szembenézés hiányának okairól és következményeiről.

"A legelején történt a baj", mivel "'89-ben úgy tettünk, mintha a tradíciók nem számítanának", a jobboldalnak hagyva a hagyományokat" - mondta Vajda Mihály a Szembenézés Alapítvány rendezvényén, hozzátéve, "változtatni lehet, de nem úgy, hogy úgy csinálunk, mintha a semmire lehetne építeni az újat". Az elmúlt két évtized fontos tanulságaként említette, hogy meg kell próbálnunk szembenézni a másik igazságával is, megemlítve, ezen a rendezvényen is jórészt olyanok vannak jelen, akik biztosan egyetértenek egymással.

A problémák nem akkor merülnek fel, ha más szögből vagy más terepen vizsgálódunk, hanem "amikor legendák születnek" - hangsúlyozta Ormos Mária történész, aki szerint az ártatlan mítoszképzésekkel szemben annak vannak veszélyei, ha valakik más társadalmi csoportokra, államokra, nemzetekre próbálják hárítani ily módon a felelősséget valamely ügyben. Egy, az ötvenes évek közepén végzett felmérésre hivatkozva arról beszélt: tíz évvel a második világháború vége után a németek a császárság idejére, második helyen pedig az 1933 és 1938 közötti időszakot ítélték meg a legpozitívabban, s csak egy átfogó kulturális és oktatási stratégiával sikerült elérni, hogy "a helyükre kerüljenek a dolgok".

Gyarmati György történész az eseményen arról beszélt: az 1918 és 1990 közötti "rövid 20. században" kilenc rendszerváltás vagy arra tett kísérlet történt, és az elszámoltatás - amelynek során az előző rendszer kedvezményezettje hetek, hónapok alatt válhatott páriává - "egyedül a kilencediknél maradt el jórészt". Hozzátette, így viszont könnyen és gyorsan cserélődhetett a tettes és az áldozat szerepe, ez is magyarázat lehet arra, miért nem tudunk elszámolni lelkiismeretünkkel. "Túlságosan sok a megszakítottság a 20. századi magyar történelemben" - mondta, hozzátéve, nem jutott idő ezek lelki és gondolati feldolgozására, így az elmúlt évszázad "nem történelem, hanem bennünk élő jelen, ami nem tud történelemmé válni".

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár