2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Újra áll Csehszlovákia szlovák alapítójának szobra

2009. május 5. 14:22 MTI

Pozsonyban újra áll Milan Rastislav Stefánik tábornok, Csehszlovákia egyik szlovák nemzetiségű alapítójának szobra. A több mint 7 méter magas és 6 tonnás szobrot hétfőn leplezték le a szlovák főváros most épülő Eurovea negyedében a Duna-parton a Szlovák Nemzeti Színház új székhelye előtti téren. Az ünnepségre M. R. Stefánik tragikus halálának 90. évfordulója alkalmával került sor.

A Stefánik-szobrot eredetileg 1938-ban állították fel Pozsonyban, de a háborús szlovák fasiszta bábállam eltávolíttatta. Az 1918-ban alakult Csehszlovákia első védelmi miniszterének szobra, bár más ideológiai szempontok alapján, de az 1948-ban hatalomra került kommunistáknak sem felelt meg, így a szobrot 1954-ben megsemmisítették. Bohumil Kafka alkotásának kicsinyített mása azonban megmaradt a prágai csillagvizsgáló előtt, ami lehetővé tette, hogy annak alapján a dél-morvaországi Blanskóban elkészítsék és újraöntsék az eredeti darab mását.

A Szlovák Nemzeti Színház új épületét még a szocialista rendszer idején, a nyolcvanas években kezdték építeni, de pénzhiány és viták miatt csak a közelmúltban fejezték be. A színház elé eredetileg egy Lenin-szobrot terveztek, amelyből a rendszerváltás után lett Stefánik szobor.

Az Eurovea negyed központi terére helyezték át a csehszlovák államiságot jelképező egyetlen pozsonyi szobrot, a több méter magas talapzaton álló oroszlánt, amely korábban a szlovák nemzeti múzeum épülete előtt állt. Stefánik szobra az oroszlán árnyékában kapott helyet. Ez nem mindenkinek tetszik, s a múlt héten több tucatnyi ember tüntetett a megoldás ellen. Szerintük az oroszlán a "csehszlovákista" elmélet jelképe, amely nem ismerte el a szlovákokat önálló nemzetnek, ezért a két szobor társítása helytelen.

"Ez az oroszlán nem a csehszlovák államiság, hanem az oroszországi csehszlovák légiók jelképe, amelyek megalakításánál az első világháború idején Stefániknak is komoly szerepe volt" - mondta el Ján Fuska, a Stefánik Alapítvány igazgatója. Megerősítette azonban, hogy az emlékműegyüttes valóban a csehszlovák államiság megszületésére kíván emlékeztetni. "Az emlékmű részét fogja képezni a csehek és a szlovákok között megkötött úgynevezett Pittsburgi Egyezmény is, amely egyik alapköve volt a csehszlovák államnak" - fejtette ki Fuska.

Robert Fico szlovák kormányfő a szoboralapításkor elmondott beszédében ismét nagyon szabadon bánt a történelmi tényekkel, és "első szlovák" fejedelemnek nevezte Pribina nagymorva uralkodót. Kifejezte reményét, hogy a pozsonyi várban valósággá válik Svatopluk fejedelem, míg Dévényben Rastislav fejedelem szobra. A nagymorva birodalom vezetőit szintén szlovák ősöknek minősítette.

Milan Rastislav Stefánik (1880-1919) csillagász, politikus, diplomata és francia tábornok halálának évfordulója nemzeti emléknap Szlovákiában. A történészek szerint Tomás Garrigue Masaryk és Edvard Benes mellett ő tekinthető Csehszlovákia harmadik megalapítójának. Stefánik 1919 tavaszán Olaszországból tért vissza hazájába, amikor repülőgépe leszállás közben Pozsony közelében lezuhant és ő életét vesztette. A repülőgép lezuhanásának okáról mind a mai napig viták folynak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár