2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Sírkamrában festették meg az ősi orvosokat

2009. április 20. 08:11 MTI

Ősi kínai orvoslási módszerek láthatók egy ezeréves kínai sírkamra falfestményén Senhszi (Shaanxi) tartományban. A Hancseng (Hancheng) külvárosában felfedezett sírkamra a Song-dinasztia (960-1279) korából származik.

Bár a Song-dinasztia korából származó falfestmények nem mennek ritkaságszámba, első ízben bukkantak olyanra, amely a tradicionális kínai orvoslást ábrázolja. A négy négyzetméteres freskón egy széken ülő férfi, vélhetően a sírkamra "gazdája" látható, a mellette lévő asztalon pedig edények és üvegcsék sorakoznak. Két másik férfi az asztal mellett foglal helyet - egyikük két, gyógyfüvekkel teli tasakot tart, míg kollégája a receptkönyvet bújja.

"A füvek elnevezése mindmáig olvasható a tasakokon és a papírokon. Úgy gondoljuk, hogy a ház ura megbetegedett, s egyszerre két orvos készíti számára a medicinákat" - vélekedet Szan Pingcsün (Sun Bingjun), a Senhszi tartományi régészeti intézet kutatója, aki kollégáival vizsgálta a freskót. A faliképen nyolc szorgoskodó szolga is látható - egyesek még az utasításokra várnak, míg mások a gyógyszereket készítik. Akad olyan is, aki egy tálat és egy csészét tart, míg kollégái a tűzhelyen a gyógyfőzetet készítik.

A sírkamra falát további két freskó díszíti: az egyiken egy 17 tagú operatársulat előadása látható, míg a másik a nirvánát, a buddhista vallás legmagasabb boldogságának állapotát ábrázolja. "Ezek a falfestmények azt sugallják, hogy a sírkamra tulajdonosa buddhista volt, s szeretett szerepelni" - vélekedett Pingcsün.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár