2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Szobrot kapott Bolíviában Che Guevara

2008. július 9. 08:09

Hét méter magas szobrot kapott a bolíviai El Alto városában Ernesto Che Guevara születésének 80. évfordulójára. Ezzel párhuzamosan nyilvánosságra hozták a férfi eredeti naplóit is.

A réz-színű, több ezer fémdarabból összeállított szobor harci öltözékben ábrázolja az argentin születésű gerillavezért, amint bal lábával az Egyesült Államokat jelképező sason tapos, miközben jobb kezében puskát, bal kezében galambot tart. Félix Duran szobrászművész alkotásához megkapta mind El Alto város, mind pedig Evo Morales elnök támogatását.

Ezzel párhuzamosan jelentették be, hogy a La Paz-i kormány lepecsételt borítékban tartotta a naplókat az ország központi bankjának egyik széfjében 1986 óta. A borítékban a személyes napló mellett, amelyet a baloldali forradalmárbálvány két kirojtosodott jegyzetfüzetbe írt, egy menetnaplót és több fekete-fehér fotót is őriztek.

Mint Pablo Groux bolíviai kulturális miniszterhelyettes elmondta, a naplóknak több átirata látott már napvilágot, de első ízben fordul elő, hogy a nagyközönség is láthatja a kézzel írott dokumentumot. A kormány azt tervezi, hogy még az idén ki is adja azokat, a kézirat minden oldalának reprintjével.

Bolívia akkor találta meg az 1980-as évek elején egy katonai széfből eltűnt naplókat, amikor azokat eladásra kínálták egy londoni árverésen. Guevaráról köztudott volt, hogy nagyon szeret írni, rendszeresen írt feljegyzéseket útjairól. Dél-amerikai utazásait megörökítő korai naplóiból született 2004-ben A motoros naplója című film.

Che Guevarát, aki 1928. június 14-én született Rosarióban, Bolíviában fogták el és végezték ki 1967. október 9-én, miután elárulták gerillaegységének rejtekhelyét.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár