2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Bemutatták Che Guevara forradalom előtti verseit

2007. október 12. 09:00

Gyermek- és ifjúkori fotók, valamint versek jelentek meg Ernesto Guevaráról, bemutatva a legendás forradalmárt azokból az évekből, még mielőtt ő lett a "Che".

Halálának 40. évfordulója alkalmából Madridban, a Circulo de Bellas Artes galériában nyitottak meg egy fotókiállítást. A 70 felvétel végigkíséri Guevarát kiskorától egészen haláláig, az argentin kulturális attasé szerint `valós életét, a mítosz előtti korszakot, vagy annak eredetét`. A fotók abból a könyvből valók, amelyet Julia Constenla, Che édesanyjának barátnője írt Che Guevara: kockára tett élet (Che Guevara: la vida en juego) címmel.

A kiállítás biztosa elmondta, hogy a fotók kiválogatása rendkívül nehéz volt, mivel a könyv több mint 300 fotót tartalmaz, és bár egyes képek technikailag használhatatlanok voltak, mégis legszívesebben kitették volna valamennyit, mivel Che "annyira fotogén" volt.

Közben Guatemalavárosban bemutatták Che Guevara összegyűjtött verseinek kötetét. A könyv összeállítója, Marco Vinicio Mejia guatemalai írói állítja, hogy a gyűjtemény egyedülálló, még soha sehol nem jelent meg egyetlen kötetben Che valamennyi verse. A költeményeket a Comandante még 1953 és 1956 között írta Guatemalában, Bolíviában és Mexikóban, egy részük meg is jelent annak idején helyi lapokban, de mintegy 20 eddig ismeretlen vers is gazdagítja a 154 oldalas, alig 3000 példányban megjelent könyvet.

Akad közöttük olyan is, amely Fidel Castróról szól, ezt Guevara még kubai harcostársával való személyes találkozása előtt írta. A kötetet több latin-amerikai szerző, köztük Pablo Neruda és Mario Benedetti Guevaráról szóló verse egészíti ki. "Chenek ez az oldala teljesen ismeretlen. Szeretnénk gondolatait és érzékenységét széles körben ismertté tenni" - mondta Mejia a versekről, amelyek nemcsak forradalomról és osztályharcról szólnak, hanem szerelemről és barátságról is.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár