2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Feléled a Caesar-kultusz Rómában

2008. július 9. 17:08

Julius Caesart, s mindazokat, akik szerepet játszottak a Római Birodalom legismertebb politikusának és hadvezérének életében és halálában, felvonultatja egy új kiállítás.

Ez az első tárlat, amelyet valaha teljes egészében Julius Caesarnak (i.e. 100-44) szenteltek. A kiállításon 180 régészeti emlék és műtárgy segítségével mutatják be Caesar uralkodásának történelmi összefüggéseit, a korabeli politikai légkört és kulturális életet. A látogatók megismerhetik az egykori politikus hadjáratait, irodalmi munkásságát, felemelkedését és brutális meggyilkolását.



A kiállítás bemutatja a Caesar-kultuszt, amely halála után bontakozott ki, a legendákat, amelyek túlélték a sötét középkort, s azt a népszerűséget, amelyre a 18-19. században tett szert Róma első diktátora, akit különösen csodált Bonaparte Napóleon is.

A szervezők Julius Caesar hitelesnek tartott mellszobrait kölcsönzik ki a Vatikánból és Berlinből. A tárlaton felvonultatják azon személyek mellszobrát is, akik kulcsszerepet játszottak az államférfi életében. Így szerepel majd Pompeius és Crassus is, akik Caesarral az első triumvirátust alkották: Pompeius mellszobrát Velencéből, Crassusét pedig a Louvre-ból kölcsönzik ki. Marcus Antonius és Cicero mellszobrát római gyűjtemények, Kleopátráét pedig a Vatikán, valamint torinói és berlini múzeumok bocsátják a szervezők rendelkezésére. Ugyancsak bemutatnak régészeti emlékeket, így ékszereket, kéziratokat, mozaikokat és festményeket, amelyek a legkülönfélébb forrásokból származnak, beleértve Caesar apósa, Calpurnius Piso herculaneumi villáját.

A tárlat bemutatja, hogy a Caesart övező legendák miként befolyásolták a későbbi századok képzőművészetét: a rendezők felvonultatják egyebek közt Rubens, Cuercino, Pietro da Cortona és Guido Reni festményeit. Bemutatják Tiepolo Julius Caesart ábrázoló nagyszabású festményét is, amelyet 1800-ban adtak el az orosz cárnak, s amely több mint két évszázados távollét után most először tér vissza Olaszországba. Külön szekció foglalkozik a kiállításon Julius Caesar ábrázolásával a filmművészetben.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár