2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Újra élővé válik a Circus Maximus

2008. április 4. 13:00

A Palatinus-dombon még ma is állnak az ókori Circus Maximus grandiózus romjai, amely a Római Birodalom bukása óta eltelt közel 1500 éven át csendben omladozott.

Az egykori grandiózus épület helyén ma egy nagyjából 340 méter hosszú füves park húzódik, amelynek délkeleti sarkában jelenleg is régészeti feltárás folyik - tudósított az Independent című brit lap. A terület azonban nagyobb tömegeket is be tud fogadni: ott tavaly a Genesis koncertezett, illetve 2005-ben a Live 8 rendezvénysorozat római helyszínének Bob Geldof ezt a területet szerezte meg a városvezetéstől.

2000 évvel ezelőtt azonban másképp festett a térség: ez volt ugyanis a város egyik leginkább illusztris helye. A Colosseum építése előtt százezrek nézhették végig a híres kocsiversenyeket, majd gladiátorok és vadállatok vívtak élethalálharcot, és a középső részt sokszor vízzel árasztották el, amelyben három evezősoros gályák vívtak küzdelmet egymással.

Arra persze kevésbé szívesen emlékezünk, hogy később a keresztényüldözések idején ezreket feszítettek keresztre az arénában. Az utolsó nagy rendezvényt a barbár hódítás előtt, 549-ben tartották, majd az épületet elhanyagolták, és a következő másfél évezreden át egy részét más épületekhez hordták el, így egykori dicsőségéből főként csak a neve maradt az utókorra.

A Legnagyobb Aréna azonban hamarosan újra feltámadhat: június 20-ától a város régészeti hatósága egy gondos és az épület eredeti ókori örökségét tiszteletben tartó restaurálásba kezd majd. Eugenio La Rocca, Róma régészeti főfelügyelője és a római Sapienza Egyetem régésze szerint a területet már 2500 évvel ezelőtt is hasznosították, ám Julius Caesar volt az első, aki építkezésekbe fogott; ezeket a házakat aztán a Nero által elrendelt gyújtogatások tettek a földdel egyenlővé i.sz. 64-ben. A későbbi hatalmas arénát Traianus császár emeltette.

Az egykori épületeket azonban nem építik vissza teljesen, és a tisztítás mellett arra is törekednek, hogy tiszteletben tartsák az azóta eltelt idő örökségét. Emellett folytatódnak az ásatások is, hiszen bár a Circus nevét mindenki ismeri, La Rocca szerint "arról a mai napig igen keveset tudunk. Plinius szerint 250 ezer embert tudott befogadni, míg mások ezt a számot 150 ezerre teszik, és talán az utóbbi szám a hihető". Az ott talált kincsek is méltó helyre kerülnek: a romoktól nem messze ugyanis hamarosan elkezdődik az új városi múzeum építése.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár