2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Michelangelo tanítványa festhette az Angyali üdvözletet

2008. június 11. 15:34

Minden bizonnyal Giorgio Vasari, Michelangelo tanítványa festhette a Móra Ferenc Múzeum birtokában lévő titokzatos remekművet, az Angyali üdvözletet.

Az újjászülető, ismeretlen mű példátlan érdeklődést keltett az itáliai reneszánsz cinquecento-korszakát kutató hazai és külföldi művészettörténészek körében.

A szakértők többségének csaknem egybehangzó véleménye szerint a 16. században élt Giorgio Vasari, a Medici-család szolgálatában álló művész és építész, Michelangelo tanítványa lehet az Angyali üdvözlet alkotója - mondja Szabó Tamás, a Móra Ferenc Múzeum képzőművészeti osztályvezetője.

Giorgio Vasari olasz festő, építész, művészettörténeti író volt. Michelangelo tanítványaként a mester nagy római falfestményeinek másolásával képezte ki magát. Vasari Firenzében nagyrészt a Medici-család szolgálatában állt. A Palazzo Vecchio udvarának, nagy termének és melléktermeinek freskóképeiben főleg a Mediciek történetének egyes jeleneteit ábrázolta.

Számos képe közül a legnevezetesebbek: Az utolsó vacsora (Firenze, Sta Croce kolostor); Keresztelő Szent János lefejezése (Róma, S. Giovanni Battista); Krisztus föltámadása (sienai akadémia); Szent Gergely (bolognai képtár); Caritas (madridi múzeum).

A kutatók szerint a reneszánsz szót minden bizonnyal ő írta le először. Az Uffizi-palotát, mely a Mediciek kormányzatának székhelye volt, Vasari tervezte. Vasari klasszikus építészeti elemeket alkalmazott ugyan, mégis eredeti módon álmodta meg a szerkezeteket. Michelangelóval tanítványi-baráti kapcsolatban volt, festett képeket is a maestro útmutatásai szerint és az ő tanácsára kezdett építészeti tanulmányokat folytatni.

A Móra Ferenc Múzeum tulajdonában lévő Angyali üdvözlet táblakép - ha a szakértői vélekedések tejes mértékben bebizonyosodnak és tényleg Vasari a szerző - a második magyarországi közgyűjteményben, magyar földön őrzött Vasari-mű.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár