2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nehezen emlékezünk 1956 eseményeire

2008. február 19. 14:00

A 2006-os év a félszáz évvel ezelőtti forradalomra emlékezve telt el, és a témában igen sok új, a szakmai körökön kívül kevéssé ismert tudományos értékelés és feldolgozás született.

A könyv tartalomjegyzéke

A 22 tanulmányt tartalmazó vaskos kötetben a szerkesztők olyan tanulmányokat illesztettek egymás mellé, amelyek az 1956-os események félszáz éves jubileuma kapcsán új megközelítésben foglalkoztak a magyar forradalommal.

A gyűjteményben találunk egy első megjelenést is: Rainer M. János az 1956 előtti állami erőszakról és ellenállásról ír. Nem elhanyagolható Gyáni Gábor fogalmi kalauza 56-hoz, vagy éppen Standeisky Éva írása a forradalmi érzelem és értelem kapcsolatáról.

Ripp Zoltán az 1956 történetírásában felmerülő problémákra, hiányokra és nézetkülönbségekre hívja fel a figyelmet, míg Mark Pittaway az ipari munkásság helyzetét elemzi. Vajda Zsuzsanna és Eörsi László a "Szent suhancok", az 1956-os felkelés résztvevői nyomába eredtek Horváth Sándor pedig a forradalom kollektív erőszakát és városi térhasználatát ismerteti.

Külön fejezet foglalkozik a forradalom szimbólum- és eszmetörténetével, a nemzetközi visszhangot pedig angol- és amerikai kutatók mellett Sz. Bíró Zoltán cikke érzékelteti. A forradalom reprezentációja, az újraértelmezések és az ábrázolás metodikájával, illetve az emlékezés technikájával foglalkozó cikkek pedig mára minden, a téma iránt érdeklődő és laikus kutató számára megkerülhetetlenné váltak.

A kötet megjelenésekor Rainer M. János az 1956-os Intézet főigazgatója elmondta, hogy elsősorban olyan szövegeket válogattak szerkesztőtársával, amelyek eddig még nem jelentek meg könyvben sem önállóan, sem részletként. A könv folyóiratokban megjelent, illetve tudományos konferenciákon elhangzott előadások szövegeit is tartalmazza. A szerzők fiatalok, olyan emberek, akik az 56-os forradalmat személyesen nem élhették át.

A tanulmányok nemcsak a szorosan és hagyományosan vett történettudomány tárgyköreit ölelik fel, hanem történeti-antropológiai, művészettörténeti, szociológiai, szociálpszichológia kutatások eredményeit is reprezentálják. "Nem az eseményekről szólnak elsősorban, hanem az ezekkel kapcsolatban ma feltehető kérdésekre próbálnak választ adni".

A cikkgyűjtemény egy nagyon erős, hatásos és kihagyhatatlan válogatás, a szerkesztésbeli hangsúlyok pedig az Intézet szakértőinek és szerkesztőinek szakmai hozzáértéséről tanúskodik. Reméljük, hogy a jövőben több, hasonló kötettel jelentkeznek majd.

Ezerkilencszázötvenhat az újabb történeti irodalomban. Szerk.: Gyáni Gábor-Rainer M. János. Bp., 2007. 1956-os Intézet. 418 o. 5990 Ft.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár