2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Rainer M. János: Senkinek nem kötelező 56-ot forradalomnak nevezni

2007. október 23. 10:30

A mai magyar társadalomnak szembe kell néznie az 1956-os forradalom üzeneteivel, de egyelőre kevés volt az idő az emlékezésre és szembesülésre - vélekedett Rainer M. János történész az InfoRádióban.

Az 1956-os Intézet főigazgatója szerint nem a visszaemlékezések hitelességével van gond, hanem sokkal inkább azzal, hogy az egyéni történetek keverednek politikai és történelmi elemekkel, és emiatt leginkább csak zűrzavaros kép él bennünk a forradalomról. Hozzátette: a tényeket nézve nem helytálló Havas Szófia közelmúltban adott nyilatkozata a forradalomról.

Sokrétegű a közbeszéd az 1956-os forradalomról - vélekedett Rainer M. János. A történész az InfoRádiónak elmondta: sokan objektíven beszélnek '56-ról, de nem ez az általános. Az 1956-os Intézet főigazgatója kiemelte: elkülönülnek az '56-ról való beszéd különböző formái, hiszen van, aki politikai, történelmi és személyes szempontból tekint a forradalomra.

Az '56-os forradalomnak helye van a nemzeti emlékezetben, olyan örökség és hagyomány, amelyből értékeket lehetne leképezni, de a közbeszédből ez nem nyilvánvaló - mondta a történész. Rainer M. János szerint Havas Szófia MSZP-s képviselő közelmúltban adott nyilatkozata a tények szempontjából nem állja meg a helyét. Kiemelte: kevés nyilaskeresztes volt börtönben 56-ban, és akik akkor szabadultak, ritkán léptek fel nyíltan, zsidókra vadászva. Akadtak antiszemita jelenségek '56-ban, de kis számban, és nem kapcsolódtak össze a nyilaskeresztes szimbolikával - tette hozzá.

A riport az InfoRádió oldalán

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár