2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A szociális krízis áldozata volt Ford elnök merénylője

2008. január 22. 11:00

Hetvenhét éves korában, 32 év után kiengedték a börtönből Sara Jane Moore-t, aki 1975-ben merényletet kísérelt meg Gerald Ford amerikai elnök ellen.

Moore 1975. szeptember 22-én, 12-13 méter távolságból San Franciscóban lőtt Fordra, de a nő mellett álló Oliver Sipple hadirokkant volt tengerészgyalogos észrevette, elkapja a karját és a golyó nem ért célt. Moore-t életfogytiglanra ítélték és most annak a törvénynek alapján engedték ki a rácsok mögül, amely jó magaviselet esetén lehetővé teszi a szabadon bocsátást - írta a Corriere della Sera című olasz napilap.

Moore 45 éves korában, öt válással a háta mögött a San Franciscó-i ellenkultúra szélsőséges vonalának egyik vezető egyénisége volt: közel állt a Szimbiózus Felszabadító Hadsereghez, amely 1974-ben elrabolta Patty Hearstöt, a sajtómágnás Randolph Hearst lányát. Közben azonban titokban az amerikai szövetségi nyomozó iroda (FBI) informátora is volt. A rendőrség a merénylet előtt 4 hónappal szakította meg vele a kapcsolatot.

Tíz évvel később a Mercury News-nak adott interjújában az asszony azt mondta, hogy azért lőtt az elnökre, mert úgy érezte: így is, úgy is meg kell halnia. Vagy volt társai ölik meg bosszúból, vagy az FBI, hogy ne tudjon beszélni belső dolgaikról. Gondolta, ha meg kell halnia, ne menjen el egyedül.

A CIA 1999-ben tanulmányozta az esetét és arra a következtetésre jutott, hogy Moore a nagyon nyugtalan társadalmi és politikai körülmények áldozata volt. Ezt az asszony is magáévá tette egy évvel ezelőtt készült interjúban. "Túl sok volt a feszültség, az adrenalin" - mondta és bocsánatot kért tettéért.

Sara Jane Moore a második híres merénylő az elmúlt 50 év amerikai történelméből, aki visszanyerte szabadságát a tavaly novemberben kiengedett Arthur Bremer után. Bremer a fajüldöző nézeteiről ismert George Wallace alabamai kormányzóra lőtt rá 1972-ben, aminek nyomán a politikus deréktól lefelé megbénult.

Ugyanakkor még mindig börtönben van a Moore akciója előtt 17 nappal elkövetett merénylet szerzője, Lynette Gromme, aki Sacramentóban lőtt rá Ford elnökre. Gromme a Manson-féle sátánista szektának volt a tagja és szintén életfogytiglanra ítélték. Nem engedik ki John Hinckley-t sem, aki 1981-ben Ronald Reagan elnököt akarta meggyilkolni: őt nem ítélték el, csupán közveszélyes elmebetegnek nyilvánították és azóta is pszichiátriai intézetben őrzik.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár