Szexrabszolgákon vitázik Amerika Japánnal

2007. augusztus 1. 08:00

Hivatalos bocsánatkérést követel az amerikai képviselőház hétfőn elfogadott határozatota Japántól, mert a szigetország hadserege a 30-as és 40-es években mintegy kétszázezer, zömmel kínai és koreai nőt kényszerített prostitúcióra.

Az amerikai képviselőház hétfőn elfogadott egy határozatot, amelyben hivatalos bocsánatkérést követel jelenlegi katonai szövetségesétől, Japántól.  `Visszataszító, ahogy a tokiói kormány igyekszik elferdíteni, és letagadni a történelmet` - közölte a pusztán jelképes erejű képviselőházi határozat elfogadásával kapcsolatban Tom Lantos, az alsóház külügyi bizottságának elnöke.

A történészek szerint a japán hódító hadsereg katonái a 30-as és a 40-es években összesen közel 200 ezer koreai, kínai és fülöp-szigeteki nőt hurcoltak el szexrabszolgának. E kényszerprostituáltak közül számosan megszenvedték a katonák durvaságát. Sokuk nemi betegséggel fertőződött meg, öngyilkos lett, vagy megölték.

Japánban arra hivatkoznak, hogy a szigetország több miniszterelnöke is bocsánatot kért már a katonai bordélyok miatt. 1993-ban a tokiói kormány gondosan megfogalmazott nyilatkozatban kívánt bocsánatot kérni a történtekért, de a parlament mindmáig nem fogadta el a szöveget.

(Múlt-kor/MTI)

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma