2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Levéltárosok gyűjtik szeptember 11-e örökségét

2007. május 23. 15:00

Hatalmas gyűjtemény tanúskodik a tragikus eseményről: a kormány vizsgálatait dokumentáló iratok állami hivatalokban, múzeumokban és az interneten is láthatók.

`Pearl Harborról csak képek maradtak. Ezt az esemény viszont sokféleképpen megörökítették` - mondja Nancy Shader, a Nemzeti Levéltár New York-i vezetője. A levéltárosok szeretnének komplex képet adni a történelmi eseményről, és már évtizedekkel előre megterveztek mindent. Az adatokat a múlt hónapban mutatták be egy szimpóziumon a múzeumi szakembereknek és egyéni gyűjtőknek. Mindez annak fényében nagyon fontos, hogy az amerikaiak harmada már azt sem tudja, hogy mikor került sor az ikertonyok elleni támadásra. (Ön meg tudja mondani? A választ - egérrel kijelölve - itt találja: 2001)

"Célunk, hogy mindenki tudja, mi a dolga" - mondta a tanácskozáson Kathleen Roe, New York-i levéltáros, aki több mint 1000 doboznyi kormányzati anyagot őriz, melyek között a 9/11 Bizottság jelentése is megtalálható. Roe és más levéltárosok már két héttel a terrortámadás után találkozót beszéltek meg New Yorkban, hogy ellenőrizzék, semmi sem veszett el. Ez volt az első alkalom, hogy a levéltárosok ilyen hamar összegyűltek egy hasonló esemény után, hogy összegyűjtsék a dokumentumokat.

Mary Fetchet, a Szeptember 11. hangjai csoport alapítója például egy 43 másodperces telefonüzenetet őrzött meg, amelyet fiától, Bradtől kapott a támadás reggelén. A 24 éves Brad Fetchet az első repülőgép becsapódása után hívta fel az édesanyját, majd nem sokkal később a déli toronyban életét vesztette. "Jól vagyunk, a Világkereskedelmi Központ kettes tornyában vagyunk. Élek és jól vagyok, de kissé megijedtem" - mondta Fetcher az édesanyjának. "Azt akarom, hogy az emberek 100 év múlva is halhassák ezt az üzenetet" - mondta a nő.

A néhány ezer tagot számláló szervezet hasznos tanácsokkal látja el a családokat a szeretteikről készült hangfelvételek, videók és fényképek, valamint az elnöktől érkezett részvétnyilvánítások megőrzésére vonatkozóan. A csoport létre szeretne hozni egy "élő emlékműnek" nevezett internetes archívumot, ahol mind a 2973 áldozatról, a túlélőkről és a megmentőkről is találhatunk majd információkat. Eddig 300 áldozatról készült weboldal.

A tanácskozáson felszólalt Tom Scheinfeldt, a George Mason Egyetem történelemprofesszora is, aki azt a mintegy 150 ezer tételt tartalmazó 9/11 digitális archívumot koordinálja, amely főként a túlélők e-mailjeiből állt össze. A megbeszélésen arra is fény derült, hogy az Associated Press két teli doboz nyomtatott anyagot, valamint a riporterek és fényképészek szóbeli beszámolóit őrizte meg.

A tervezett Szeptember 11. múzeum egyik kurátora szerint a tornyok tragédiája arra ösztönözte az embereket, hogy még a legkisebb emléket is megőrizzék. "Minden értékes, ami megmaradt erről az eseményről. Azt hiszem, az emberek számára szinte szent küldetéssé vált az anyagok összegyűjtése" - mondta el Jan Ramírez.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár