2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Gibraltári akcióra készült az argentin kommandó

2007. április 10. 11:45

Az argentinek a 25 évvel ezelőtti falklandi háborúban a britekkel folytatott tárgyalások előtt hadihajókat robbantottak volna fel Gibraltárnál.

Jesus Mora spanyol rendező a sokáig az ismeretlenség homályába burkolózó Algeciras Hadműveletről készített dokumentumfilmet. A téma feldolgozása igen nehéz volt, hiszen több éven át senki nem erősítette meg, hogy az akció tényleg létezett, ám a rendezőnek a sztorit végül az egykori spanyol miniszterelnök, Leopoldo Calvo Sotelo és az argentin haditengerészet akkori vezetője, Jorge Nanaya admirális is megerősítette a velük készített interjúkban.

A filmrendező kiderítette, hogy az akciót Maximo Nicoletti, a Los Montoneros nevet viselő egykori argentin gerillacsoport tagja tervelte ki. Nicoletti - akinek apja az olasz haditengerészet búváraként tevékenykedett a második világháborúban - 1975-ben vízalatti aknával süllyesztette el a Santisima Trinidad nevű argentin rombolót, és ezért az 1976-os katonai puccs után letartóztatták. Ő azonban a kínzások helyett inkább az együttműködést választotta a hatóságokkal.

Hamarosan elérkezett számára is az alkalmas feladat: miután az argentin hadsereg 1982-ben lerohanta a Falkland-szigeteket, Nicoletti azt a feladatot kapta, hogy az angol beavatkozást megelőzendő a brit csapásmérés kiindulópontjánál, Gibraltárnál pusztítson el egy brit hadihajót.

A Hector Rosales, egykori tengerész által vezetett titkos kommandó hamis útlevelek birtokában 1982. április 11-én utazott Spanyolországba, ahol Anaya admirális szerint azt az instrukciót kapták, hogy a spanyol érdekeltségeket nem bánthatják, és csak brit hadihajókat süllyeszthetnek el. A robbanóanyagokat Argentína madridi nagykövetségén kapták meg.

A filmből kiderül, hogy ezután a várakozás következett: amikor potenciális célpontot láttak, Hector Buenos Airesbe telefonált, hogy felhatalmazást kérjen az akcióra. Május 2-án egy rakétahordozó fregatt és egy katonai szállítóhajó érkezett a kikötőbe, ám akkor már a tárgyalások miatt nem kaptak engedélyt. Ezen az éjszakán azonban a Conqueror brit tengeralattjáró elsüllyesztette a Belgrano argentin cirkálót, amelynek következtében 323 argentin tengerész halt meg, és ez cselekvésre késztette a Gibraltárban várakozókat.

Május 30-án egy brit naszád érkezett Gibraltárba, és a csoport az akció mellett döntött. A tervet azonban a spanyol rendőrség húzta keresztül: ők ugyanis hetek óta keresték az országban garázdálkodó argentin bankrablókat. Mivel a kommandósok hamis útlevelekkel érkeztek és igen gyanús tevékenységet folytattak, a rendőrség egy rövid megfigyelés után őket tartóztatta le.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár