2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Születőben a kollektív európai emlékezet

2007. április 5. 10:15

Egy, a pisai egyetemen működő kutatási program azokat a kevéssé ismert eseményeket próbálja megőrizni, amelyek félő, hogy teljesen feledésbe mennek.

Erre a sorsra juthat azoknak a népeknek a történelme, amelyek más néppel élnek közös államban, vagy olyan, a közös történelem szempontjából jelentős esemény, amelyről legfeljebb csak az érintett nép tud. Ilyen például az 1846-49-es nagy ír éhínség, amelyben 700 ezren haltak meg és 800 ezren emigráltak az Egyesült Államokba, vagy reneszánsz kori köztársaságok története, amely nem szerepel az európai országoknak szinte egyetlen tankönyvében sem.

Ez vonatkozik Észtország létrejöttére, vagy Svédországnak a 17. században betöltött katonai és politikai szerepére is. Ugyanez a hiányosság tapasztalható sok történelmi személyiség vonatkozásában - írta a Corriere della Sera című olasz napilap.

"A történelem tanulmányozásában a memória megőrzésén túl, fontos annak konszolidálása és egy kritikai szemlélet meghonosítása is. A múlt bemutatása nagyon szelektív folyamat. Az adott országokban ez nemzeti formában történik. Az európai országok iskoláinak tankönyveiben kevés közös eseményt, személyiséget találunk, és azt tapasztaljuk, hogy az egyes országok által fontosnak tartott eseményeket más országok nem is említenek" - mondta Ann Katherine Isaacs, a Pisai Egyetem professzora, a program vezetője. A programban 80 európai egyetem vesz részt, 5 millió euróval gazdálkodhatnak.

A program részletei a ClioHmet és a ClioHres.net oldalain találhatók meg, ahol az is kiderül, hogy a Clioneten már egy tucatnyi, míg a Cliohres-en közel húsz történelemtankönyvet is kiadtak már. A köteteket eredeti források alapján írták és az eredeti nyelven is megjelentették, olyan antik nyelveken is, mint a főníciai, az ógörög és az egyiptomi. Kiadtak már tematikus köteteket is, például a vallás szerepéről a politikai változásokban, a nyelv és az identitás kapcsolatáról. Most készül egy újabb az európai migrációról.

"Az öreg kontinens egységét kétségkívül törvényekkel hozzák létre, de még inkább a kultúrával, és a közös történelem ismeretével" - mondta Ann Katherine Isaacs.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár