2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Összecsapásokhoz vezetett a jeruzsálemi ásatás

2007. február 10. 11:50

Az izraeli rendőrség földmunkák miatt korlátozta a belépést Jeruzsálemben a Templom-hegyre. Ez pénteken összecsapásokhoz vezetett, és az UNESCO is az építkezések leállítását szorgalmazta.

Régészeti ásatás a város szívében

Izraeli rendőrök muzulmán hívőkkel csaptak össze pénteken a Jeruzsálem óvárosában lévő Templomhegyen és környékén, ahol a hívők zúdítottak kőzáport és dobáltak benzines palackokat a rendfenntartó erőkre, akik a szokásos pénteki ima után megpróbálták kiszorítani a tömeget a körzetből. Az összecsapásokban az eddigi adatok szerint 20 tüntető és 15 rendőr sebesült meg könnyebben, tizenhét muzulmán hívőt őrizetbe vettek.

A Templomhegyen - amelyen a muzulmánok harmadik legjelentősebb szent helye, az al-Aksza mecset is áll - és környékén napok óta amiatt feszült a légkör, hogy az izraeli hatóságok a héten ásatásokat kezdtek egy nagyszabású átépítési terv keretében. A zsidó állam ígéretet tett arra, hogy a földmunkák nem tesznek kárt a muzulmán szentélyekben, de a muzulmán világban attól tartanak, hogy a régészeti leletek feltárására kezdett ásatások veszélyeztetik a Mecsetek terének alapzatát, és végső soron az al-Aksza mecset elleni támadásként fogják fel az átalakítási munkákat.



Az izraeli rendőrség korábbi jelzésének megfelelően a mostani pénteki ima idejére megháromszorozta a rendfenntartó erők létszámát, s ennek megfelelően 3 ezer rendőr vette körbe a Templomhegyet, amelyre közülük kétszázan mentek fel, hogy feloszlassák a háborgó tömeget - közölte Miki Rózenfeld izraeli rendőrségi szóvivő. A rendőrök hang- fény-, valamint könnygránátok bevetésével próbálták elejét venni az erőszakos cselekmények elburjánzásának.

Az izraeli biztonsági erők korábban azt is közölték, hogy nem engedik be egyáltalán a ciszjordániai palesztinokat, és ugyancsak kitiltották a szentély körzetéből a 45 éven aluli izraeli arab és kelet-jeruzsálemi férfiakat. A rendőrség becslése szerint mintegy 9 ezer muzulmán hívő imádkozott pénteken a helyszínen, és közülük mintegy 150 hívő továbbra is az al-Akszában tartózkodik, miután elbarikádozta magát. A rendőrök a mecsetbe nem hatoltak be.


Korábban egy évszázados földsánc vezetett fel a magaslatra. Ez a földsáncszerű feljáró részben beomlott egy 2004-es vihar és földcsuszamlás nyomán. Ideiglenes feljárót építettek helyette fából, s az állványgerendákon nyugvó feljáró fölé hullámbádogból tetőt húztak. A jeruzsálemi hatóságok szeretnének valami tetszetősebb végleges megoldást az ideiglenes fatákolmány helyett, amely általános megítélés szerint kimondottan rútan fest a nevezetes helyszínen. Előbb azonban ásatásokat akarnak végeztetni a beomlott földsáncszerű feljáró alatt, hiszen ha a végleges feljáró elkészül, beláthatatlan időre hozzáférhetetlenné válnak az alatta lévő potenciális régészeti leletek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár