2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Összecsapásokhoz vezetett a jeruzsálemi ásatás

2007. február 10. 11:50

Nemzetközi tiltakozás az építkezések ellen

Izraeli politikusok szerint az átalakítási munkák ürügyet szolgálnak a szélsőséges muzulmánoknak, hogy minél szélesebb körben szítsák a hangulatot a zsidó állam ellen. A spanyolországi látogatáson tartózkodó Cipi Livni izraeli külügyminiszter csütörtökön azzal vádolta a `politikai szélsőségeseket`, hogy céljaik elérése érdekében akarnak `hasznot húzni a kialakult helyzetből`.

Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) csütörtökön arra kérte az izraeli hatóságokat, hogy függesszék fel a jeruzsálemi al-Aksza mecset környékén kezdett ásatásokat, utalva arra, hogy a földmunkák a helyi közösségek közötti feszültség kiéleződésével fenyegetnek, és hogy a terület a világörökség része. Macura Koicsiro, a szervezet főtitkára Ehud Olmert izraeli kormányfőnek csütörtökön kézbesített levelében kérte erre a zsidó állam vezetését.


Az UNESCO közleménye szerint "a legbölcsebb az lenne, ha minden olyan tevékenységet felfüggesztenek, amely árthat a kölcsönös tisztelet szellemének, egészen addig, amíg párbeszédre való óhaj újfent felülkerekedik". Macura főtitkár levelében biztosítékokat kért arra is, hogy az ásatások, amelyek tervéről nem tájékoztatták az UNESCO-t, semmilyen módon sem károsítják az al-Alaksza helyszínének, Jeruzsálem óvárosának rendkívüli, egyetemes értékét.

A munkálatok aggodalmat váltottak ki a muzulmánok körében, mert szerintük azok veszélyeztetik a Mecsetek terének alapzatát. Számos iszlám vallású ország, szervezet, illetve muzulmán vezető kérte a nemzetközi szervezeteket, így az UNESCO-t is, hogy tegyenek lépéseket leállításuk érdekében.


Az ENSZ Biztonsági Tanácsához (BT) fordult helyi idő szerint péntekre virradóra az ENSZ arab csoportja, hogy állítsák le az iszlám szent helyek közelében megkezdett jeruzsálemi ásatásokat. Az arab országok megállapodtak abban, hogy levelet küldenek Bam Ki Mun ENSZ-főtitkárnak és a BT-nek, hogy vitassák meg a kérdést a testület jövő kedden kezdődő, a Közel-Kelettel foglalkozó tanácskozásán. Az arab nagykövetek nyilatkozatban követelik: a BT hozzon azonnali intézkedéseket, hogy vessenek véget az izraeli jogsértéseknek. A csoport elítélte "az izraeli megszálló hatóságok agressziójának eszkalációját az iszlám javak ellen a megszállt Kelet-Jeruzsálemben, ami egy történelmi út lerombolásával kezdődik".

A tanácskozást Rijád Manszúr palesztin küldött hívta össze, s Abdalláh Ahmed al-Murád kuvaiti nagykövet vezetésével zajlott le. Előzőleg már több arab ország kérte Izraelt az ásatások leállítására, míg több palesztin csoport a három hónapja tartó gázai övezetbeli tűzszünet felmondásával fenyegetőzött.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár