2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Firenzében lehet Mona Lisa sírja

2007. január 22. 12:30

Firenze szívében temették el a Mona Lisa címen ismertté vált festményen látható nőt - állítja egy amatőr olasz történész. A szakértők azonban továbbra is szkeptikusak a feltételezéssel kapcsolatban.

`Mona Lisát a Szent Orsolya zárdában temették el, amely a művész apjának házától mindössze 250 méterre található` - állítja Giuseppe Pallantini, egy firenzei középiskolai tanár, amatőr történész. A La Nazione című olasz napilapnak adott interjújában bejelentette, hogy a Mona Lisa-rejtélynek ezzel vége, mert ez minden kétséget kizáróan azt mutatja, hogy hiteles az általa felvezetett elmélet, amelynek során korábban ő azonosította a nőt a tehetős firenzei selyemkalmár, Francesco del Giocondo felesége, Lisa Gherardini személyében.

Giuseppe Pallantini

A Pallantini kutatásai során előkerült legújabb dokumentumokból az derült ki, hogy Leonardo apja, Ser Piero da Vinci és Lisa családja szomszédok voltak a Via Ghibellinán. Lisa 1495-ben, 16 évesen ment hozzá Francesco del Giocondóhoz, aki az előző évben vesztette el első feleségét, Camilla Rucellait. A párnak öt gyereke (Piero, Andrea, Giocondo, Camilla és Marietta) született. Del Giocondo 24 éves felesége második terhességét egy festményen szerette volna megörökíteni, és erre a fennálló barátság miatt szomszédja fiát, Leonardo da Vincit kérte meg.

Mona Lisa halotti anyakönyvi kivonata

A két család később is jó kapcsolatokat ápolt: erre utal, hogy Francesco végrendeletét is Leonardo apja írta alá. A dokumentumban Francesco arra kérte fiatalabb lányát, Mariettát, hogy viselje gondját szeretett feleségének, Lisának. Az apácává lett Marietta a végakarat szellemében később beteg anyját a közeli Szent Orsolya zárdába vitte, ahol Lisa férje halála után négy évvel, 63 éves korában hunyt el. A zárda levéltárában talált Halottak könyve nevet viselő anyakönyv szerint "Lisa di Francesco Del Giocondo 1542. július 15-én hunyt el". A temetésén az egész egyházközség jelen volt, amely a nő firenzei társadalomban betöltött fontos szerepéről árulkodik - nyilatkozott Pallantini.

A Szent Orsolya zárda

A Kaliforniai Egyetemen működő Leonardo Tanulmányok Armand Hammer Központjának igazgatója, Carlo Pedretti szerint a családok közti kapcsolat száz százalékig igazolja Mona Lisa valódi kilétét. Szerinte "nagyon fontos lenne megtalálni a maradványokat is, mert a modern arcrekonstrukciós technológiákkal lehetséges lenne megfejteni, hogy az esetleges koponya tényleg megegyezik-e a Leonardo által festett képpel". Az apátság azonban elég rossz állapotban van, így jelenleg nincs esély a sír megkeresésére.

Öröklődik a mosoly: Lisa Gherardini ma is élő leszármazottai, Natalia és Irina Strozzi Guicciardini
A La Gioconda, más néven a Mona Lisa 1506-os elkészülte óta áll a művészetkedvelők és rejtélykutatók érdeklődésének középpontjában. A híres mosoly és a modell identitásának megfejtése során olyan elméletek születtek, amelyek szerint a festményen a művész anyja, egy nemes úrhölgy, egy prostituált vagy egy kurtizán látható. Voltak, akik szerint Leonardo egyenesen saját magát festette meg a képen. A mosoly egyesek szerint a terhesség miatt volt az arcán, bár volt aki szerint egy betegség miatt mosolygott így, illetve azért, hogy ne látszódjon: hiányos a fogsora.
Alessandro Vezzosi, Vinci város múzeumának igazgatója szerint Pallantini munkája érdekes adalékot jelenthet, ám az továbbra is biztos, hogy a képen nem Gherardini szerepel. Az igazgató a Discovery News-nak elmondta, hogy birtokukban van egy olyan levél, amelyben Leonardo azt írta, hogy Mona Lisa a művész szponzorának, Giuliano de Medicinek a szeretője. Ez persze nem jelenti azt, hogy Leonardo valamikor nem festhette le Giocondo feleségét is, ám ez a kép nem a Mona Lisa volt.

Ön mit gondol? Ki volt Mona Lisa? Itt megírhatja nekünk!

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár