2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Újjászületik Hemingway kubai háza

2007. január 8. 08:00

A termeszek és a ciklonok támadásai ellenére is újjászületik a Finca Vígia, Ernest Hemingway kubai háza, ahol a Nobel-díjas amerikai író élete utolsó 21 évét töltötte.

A kubai és amerikai szakértők már renoválták a ház homlokzatát, amelyet már kezdett benőni a növényzet a Havannától 25 kilométerre fekvő San Francisco de Paula falu mellett. Igyekeznek visszaadni a 19. században a spanyol Miguel Pacuar y Baguer által épített villa hajdani csillogását, de természetesen nem törlik le azokat a nyomokat, amelyeket Hemingway hagyott rajta több mint két évtizeden át. Itt született két talán leghíresebb regénye: a spanyol polgárháborúban játszódó Akiért a harang szól, és Az öreg halász és a tenger. Ez utóbbi művéért kapta meg 1954-ben az irodalmi Nobel-díjat. De megmaradnak azok a feljegyzések a fürdőszoba falán, amelyek azt tanúsítják, hogy testsúlyát már-már mániákusan figyelő Hemingway naponta többször is megmérte magát.

A villát 1961-ben, Hemingway halála után Fidel Castro kubai elnök nyilváníttatta múzeummá. Itt őrzik az író személyes tárgyait, könyveket, bútorokat, lemezeket, rádiót, kitömött állatokat, továbbá fotók mutatják be a halászat, a vadászat és a boksz iránti szenvedélyét. Magát a házat azonban alaposan megviselte az idő, nem is szólva arról a két ciklonról, amely 2005-ben lesújtott a szigetországra. A restaurátorok most az épület faanyagát a termeszeket elriasztó anyaggal kezelték, de gondolnak a magas páratartalom és a nap által okozható károkra is. Rendbe hozzák a kertet és Hemingway hajóját, az El Pilart is.

Az 1,2 millió dollárnak (234 millió forint) megfelelő összegű beruházást a kubai állam finanszírozza, mivel a 45 éve érvényes amerikai embargó miatt egyetlen egyesült államokbeli intézmény sem vállalhatja a költségeket. Ennek ellenére a National Trust of Historic Preservation (Történelmi értékmentés országos alapítványa) nevű amerikai civil szervezet támogatja a restaurációs munkálatokat.

Ada Rosa Alfonso, a múzeum igazgatónője szerint Hemingway életművének közös kubai-amerikai örökségnek kellene lennie. "Az észak-amerikai irodalom istene kubainak érezte magát és ez Kuba elismerését jelenti a világban" - jelentette ki az igazgatónő.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár