2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A magyar festészet rejtőzködő csodái

2004. október 13. 14:00

Magángyűjteményekből válogatott, az elmúlt tíz évben közönség előtt nem szerepelt műveket tekinthetnek meg az érdeklődők A magyar festészet rejtőzködő csodái címmel nyíló kiállításon Budapesten, a Mű-Terem Galériában.

Az ikertárlatot többéves előkészítő munka előzte meg, s a galéria felhívása nyomán több mint ezer felajánlásból közel 900 alkotás felelt meg a bemutató követelményeinek - közölte Virág Judit, a galéria társtulajdonosa. Mint a művészettörténész hozzáfűzte, a kiállítássor ugyan nem előzmény nélküli, ugyanakkor, a maga nemében mindenképpen hiánypótló vállalkozás. A Magyar Nemzeti Galériában 1981-ben a Válogatás magyar magángyűjteményekből címmel megrendezett kiállítás elsősorban az antik, tehát a XVI-XIX. századi alkotásokra helyezte a hangsúlyt, míg a mostani bemutatókon döntő többségben XX. századi alkotások szerepelnek.

 

"Döbbenetes helyekre jutottunk el, az 1960-70-es években létrejött magángyűjteményekbe tekinthettünk be, amelyeknek gazdái ma nem vesznek részt a műtárgypiac eseményeiben" - fogalmazott. Hozzátette: érkeztek és érkeznek képek külföldről is. Az ikertárlat első fejezete a magyar festészet 1853-tól 1919-ig tartó időszakába nyújt betekintést. Legnagyobb szenzációit azok az alkotások jelentik, amelyeket eddig még egyáltalán nem vagy legalább egy emberöltő óta nem láthatott bemutatón a közönség - jegyezte meg. Számos alkotás csak korabeli reprodukciók, cikkek alapján volt beazonosítható, de azok jelenlegi fellelhetőségéről még a monográfusoknak, a műtörténészeknek sem volt sejtése. Az október 16-án nyíló tárlat fő érdekességei közé tartozik például Mednyánszky László A csavargók az éjszakában (Zsákokkal osonók) és a Zúzmarás erdő című festménye, amelyek még hiányoztak a Magyar Nemzeti Galéria téli nagy kiállításáról.

 

A galériába látogatók két, eleddig ismeretlen "kukoricás" Rippl-Rónai József-alkotást is megtekinthetnek, a Piacsek bácsi a Niklay lányokkal és a Lajos öcsémék és a mi családunk címűt - hívta fel a figyelmet Virág Judit. Mint elmondta: a kiállítás párhuzamosan, kronológiai és tematikai egységenként taglalja a válogatást, miként a napvilágot látott reprezentatív, kétnyelvű - magyar és angol - katalógus is. A 127 alkotás a Markó-iskolából kihajtó romantikus nemzeti táj- és életképfestészetet, a realizmus és a plein-air törekvéseket, a nagybányai iskola aranykorát, valamint a XX. század elejének izgalmas festészeti törekvéseit reprezentálja.

 

A kiállítás november 13-ig, a hónap első napja kivételével, naponta 10 és 18 óra között ingyenesen látogatható. A magyar festészet rejtőzködő csodáit 1960-ig bemutató második tárlat a tervek szerint 2005 tavaszán nyílik meg az V. kerületi Falk Miksa utca 30. szám alatti Mű-Terem Galériában.

 

(Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár