2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Örökségvédelmi példakép lehet a megújult Hiemer-ház

2006. december 7. 15:00 Lukácsi Attila

A végromlástól a tündöklésig

Az épületet Székesfehérvár eleinte bérbe adta, így a XVIII. század közepén Zichy János bérelt benne hat szobát, istállót, valamint pincét is. Ezután elemi iskola, leányiskola, majd reáliskola volt benne, miután pedig a XIX. században a város tulajdonába került, sokáig plébániaként működött.

A II. világháború után ez az épület sem kerülhette el az államosítást. Ennek következtében lakásokat, és zeneiskolát alakítottak ki benne, valamint meghagyták a plébániát is. Sok gondot nem fordítottak az állagmegőrzésére, 1958 után már fel sem újították, csak födémcserére, a fedélszék cseréjére és javítására, valamint a zárt erkély aládúcolására került sor. Lecserélték az ablakokat, valamint a homlokzati nyílászárókat is. A nyolcvanas évek végére az épületegyüttest bezárták, s ezzel megindultak a régészeti és művészettörténeti kutatások is. Legépebben a rokokó stílusú vakolat, valamint a falfülkében álló Szent Sebestyén szobor maradt meg, de a ház általános állapota ekkorra már rendkívül leromlott, központi elhelyezkedése okán gyakorlatilag mindenki szeme láttára került végveszélybe.

A felújítás után

A város utóbb Európai Uniós forrásból 600 millió forintot nyert el a rekonstrukcióra, s idén ünnepélyesen át is adták a megújult műemlékegyüttest. Ezután EU információs központ, és önkormányzati tárgyalótermek kapnak benne helyet. Újjászületése szép, ám egyelőre sajnos ritka példa a régi épületek új funkciójú hasznosítására.

Székesfehérváron és országszerte még számos omladozó épület várja sorsa jobbra fordulását, helyi példánál maradva elég, ha a Székesfehérvár-csalapusztai neoreneszánsz Kégl-kastélyt, valamint a romantikus stílusú, Fehérvár-kisfaludi Simay-Holczer kastélyt említjük.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár