2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Rejtélyes légicsata az elfeledett háborúban

2006. november 17. 08:00

1950-ben, a koreai háború kezdetén a világ első sugárhajtású repülőgépek részvételével megvívott csatájában orosz és amerikai vadászgépek csaptak össze Korea felett.

Mivel holttesteik máig nem kerültek elő, és senki sem tud róluk semmit, olyan pletykák is elterjedtek, hogy az oroszok gulágokba hurcolták őket mélyen a Szovjetunión belül. Az eltűnt katonák családtagjai azonban máig nem adták fel a reményt, hogy egyszer még megtudnak valamit szerettükről, ezért szakemberek segítségével valóságos nyomozásba kezdtek; ha sikerrel járnak, az "elfeledett háborúval" kapcsolatban - ahogyan a koreai konfliktust történészberkekben előszerettel nevezik - megdöbbentő részletek kerülhetnek még napvilágra.

Koreát a II. világháború után - a szövetségesek egyezményének megfelelően - a 38. szélességi foktól északra a szovjetek, délre pedig az amerikaiak vonultak be, hogy felügyeljék a japán haderők lefegyverzését és kivonulását. Északon azonban a szovjet támogatást élvező helyi kommunista párt elszabotálta a megállapodást. Ezért az Egyesült Államok az ENSZ elé vitte a félsziget egyesítésének ügyét, ahol határozatot hoztak, hogy Koreában nemzetgyűlési választásokat kell tartani, majd egységes kormányt kell létrehozni.

Délen 1948 májusában megrendezték a választásokat, majd megalakult a Koreai Köztársaság, északon azonban - választások nélkül - kikiáltották a KNDK-t. Miután a déliek kimondták, hogy akár fegyverrel is érvényt szereznek az ENSZ-határozatnak, 1950. június 25-én Észak-Korea "megelőzésként" megtámadta Dél-Koreát: kirobbant a koreai háború. Amikor Dél-Korea nemzetközi segítséget kért, akkor Truman amerikai elnök parancsot adott az amerikai csapatok bevetésére. Az ENSZ BT támadónak nyilvánította Észak-Koreát és az ENSZ tagállamait Dél-Korea támogatására szólította fel. Ismerje meg a koreai háború történetét!

Vetítik: 2006. november 18. Szombat 21:00

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár