2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Boszorkányper a Mindentudás Egyetemén

2006. április 5. 11:30

Klaniczay Gábor Boszorkányok, bűnbakok: hogyan működik a vádaskodás logikája? címmel április 10-én tart előadást a Mindentudás Egyetemén.

A boszorkányüldözés története szomorú tanulságokkal szolgál. Koholt, mai szemmel képtelennek tűnő vádak alapján évszázadokon át tízezreket - főleg asszonyokat - égettek el máglyán, miután szörnyű kínvallatással kényszerítették őket, hogy `bevallják` ördöggel kötött szövetségüket, s mindazt, amit az őket bevádolók a számlájukra írtak. Az emberi élet balszerencséinek ártó varázslattal, boszorkánysággal történő magyarázata a történelem előtti időkbe nyúlik vissza s helyenként egész napjainkig tovább él, de csak néhány válságos korszakban lett az efféle vádaskodásból tömeges, pánikszerű üldözés.

Hogyan lett a késő középkorban és a kora újkorban a boszorkány figurája a legtöbbet hibáztatott bűnbak? Mitől kerül valaki saját közösségén belül boszorkány-hírbe, milyen élethelyzetek, konfliktusok szülik a vádaskodást, és milyen félelmek, szorongások, hiedelmek, rémálmok ötvöződnek a "boszorkányrontásról" a bíróságon elmondott történetekben?

Az előadás a kora újkorban lefolytatott sok ezer magyar és európai boszorkányper dokumentumait elemezve keresi a választ ezekre a kérdésekre, s a tragikus történeti konfliktusok mozgatórugóinak értelmezéséhez a kulturális antropológia és a pszichológia meglátásait is figyelembe veszi.

Helyszín: Jövő Háza, Teátrum (Budapest II., Fény u. 20-22.).
Időpont: 2006. április 10. 19:30

Az előadásra a 06-30-30-30-310-es telefonszámon, illetve a Mindentudás Egyeteme regisztrációs oldalán lehet jelentkezni.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár