Bocsánatot kértek a boszorkányoktól

2004. november 9. 12:30

A 400 évvel ezelőtti angliai vallási üldözések áldozataira emlékeztek egy skót városban Mindenszentek ünnepén. A megemlékezésen a boszorkányüldözések során kivégzettek leszármazottaitól is bocsánatot kértek.

Halloween, azaz Mindenszentek ünnepén az Edinburgh-tól keletre található Prestonpans városának ősi feudális testülete bocsánatot kért 81 boszorkányként kivégzett személytől, akiket a 400 évvel ezelőtti vallási üldözés során vádoltak meg és ítéltek el. A megemlékezésen a boszorkányság miatt kivégzettek leszármazottai is részt vettek.

A bocsánatkérést egy ősi testület, a Prestoungrange Baronial Court mondta ki, mely jövő hónapban az utolsó feudális testületeket is felszámoló törvény alapján megszűnik Skóciában. A testületnek a boszorkányokkal kapcsolatos bizonyítékokat egy helyi történész, Roy Pugh mutatta be, aki szerint a megemlékezés "egyszerű és méltóságteljes" volt. A történész véleménye szerint ideje volt, hogy "végre elismerjék a boszorkányok ellen elkövetett súlyos bűnöket. Már túl késő lenne bocsánatot kérni, de fontos annak beismerése, hogy milyen könnyen eshetünk tudatlanság és paranoia áldozatául."

http://www.osterraederlauf.com/
Az angliai reformációval járó vallási intolerancia VI. Jakab skót király - angol királyként I. Jakab (1603-1625) - alatt érte el egyik csúcspontját, amikor csak Skóciában 3500 embert végeztek ki.

Legtöbbjük elítélésére olyan vádpontok alapján került sor, mint például, hogy fekete macskát tartanak otthon, vagy hogy megátkozták a szomszédjukat. A kivégzettek közt az egyik asszony a kínzások hatására még azt is bevallotta, hogy felelős volt azért a viharért, mely majdnem elsüllyesztette a királynak és menyasszonyának Dániából hazatérő hajóját.

Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma