2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Bocsánatot kértek a boszorkányoktól

2004. november 9. 12:30

A 400 évvel ezelőtti angliai vallási üldözések áldozataira emlékeztek egy skót városban Mindenszentek ünnepén. A megemlékezésen a boszorkányüldözések során kivégzettek leszármazottaitól is bocsánatot kértek.

Halloween, azaz Mindenszentek ünnepén az Edinburgh-tól keletre található Prestonpans városának ősi feudális testülete bocsánatot kért 81 boszorkányként kivégzett személytől, akiket a 400 évvel ezelőtti vallási üldözés során vádoltak meg és ítéltek el. A megemlékezésen a boszorkányság miatt kivégzettek leszármazottai is részt vettek.

A bocsánatkérést egy ősi testület, a Prestoungrange Baronial Court mondta ki, mely jövő hónapban az utolsó feudális testületeket is felszámoló törvény alapján megszűnik Skóciában. A testületnek a boszorkányokkal kapcsolatos bizonyítékokat egy helyi történész, Roy Pugh mutatta be, aki szerint a megemlékezés "egyszerű és méltóságteljes" volt. A történész véleménye szerint ideje volt, hogy "végre elismerjék a boszorkányok ellen elkövetett súlyos bűnöket. Már túl késő lenne bocsánatot kérni, de fontos annak beismerése, hogy milyen könnyen eshetünk tudatlanság és paranoia áldozatául."

Az angliai reformációval járó vallási intolerancia VI. Jakab skót király - angol királyként I. Jakab (1603-1625) - alatt érte el egyik csúcspontját, amikor csak Skóciában 3500 embert végeztek ki.

Legtöbbjük elítélésére olyan vádpontok alapján került sor, mint például, hogy fekete macskát tartanak otthon, vagy hogy megátkozták a szomszédjukat. A kivégzettek közt az egyik asszony a kínzások hatására még azt is bevallotta, hogy felelős volt azért a viharért, mely majdnem elsüllyesztette a királynak és menyasszonyának Dániából hazatérő hajóját.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár