2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A multikulturális London feltárja történetét

2005. október 4. 13:00

A brit főváros nemzeti és etnikai diverzitása a fősodrú történetírás ismeretlen fejezete. Egy új weboldal a londoni nemzetiségi gyűjtemények anyagát mutatja be és kisebbségi közösségek történeteit eleveníti fel.

Az UntoldLondon oldala a metropolisz kulturális kölcsönhatásainak vizsgálatára született meg. A honlap szerkesztője, Kate Smith szerint az oldal `megmutatja a londoniaknak, hogy hol találhatják meg múltjukat, legyen az akár a British Museum kiállítótermeiben vagy egy kis levéltár mélyén`. Ezen kívül az érdeklődők végre átfogóan megismerhetik azt is, hogy milyen történelmi közösségek éltek és élnek ma is Londonban.

Az oldal a 24 Hour Museum kulturális információs portál, és több londoni szakmai szervezet fejlesztésében alakult ki, melyek legfőbb célkitűzésüknek azt tekintették, hogy így végre mindenkivel megismertethetik a kis múzeumok különleges kincseit is. A honlap a szerkesztők szerint jelenleg kettős célt szolgál: egyrészt a látogatók megnézhetik, hogy mi található az egyes helyeken, míg a múzeumok ennek segítségével azt ismerhetik meg, hogy mi az, ami nem látható náluk, pedig meg kéne jelennie anyagaikban.

A kiállítás mindenestre azért is nagyszerű lehet, mert így az emberek komolyabb utazások nélkül megismerhetik azt a közösséget, amelyben élnek. `Nem vagyok az összes londoni kulturális csoport szakértője, de senki sem lehet az. A honlap azonban lehetőséget biztosít a széleskörű ismeretek kialakítására` - mondta el Smith.

Felmerülhet persze, hogy nem csak a divatos "politikailag korrekt"-fogalom megvalósítása miatt jött-e létre mindez. A szerkesztők szerint a kifejezés jól mutatja a kiállítás lényegét, ám az anyag egyáltalán nem a divat miatt állt össze, hanem az "az igazság egyfajta bemutatása".

A szerkesztő szerint az embereket akkor érdekelheti igazán a múzeumokban lévő anyag, amikor a magukénak érzik azt. A kisebbségek történelme pedig komoly érdeklődést vált ki: ezt jelezte a Victoria and Albert Museumban tavaly október és idén január között tartott Black British Style kiállítás hatalmas sikere is. A jelenleg is tartó Black History Month keretében jelenleg több kiállítás is a kisebbségek történetére fókuszál, melyek az UntoldLondonon is megtekinthetők: ilyen például a Roots to Reckoning a Museum of Londonban, az Amazon to Caribbean a Horniman Museumban, és a West Indian Front Room a Geffrye Museumban.

November és december folyamán is érdemes lesz nyomon követni az oldalt, hiszen akkor lehetővé teszik majd a kritikák és javaslatok megjelenését is, hogy azzal is az oldal további fejlesztését segítsék.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár