2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Fejedelmi múzeum a föld alatt

2005. július 19. 21:03

Magyar Királyok Panteonja néven csúcstechnológiával felszerelt, számos látványelemet felvonultató modern történelmi múzeum építését tervezi a székesfehérvári önkormányzat és egy helyi cég. A panteon a belváros szívében, negyven méter mélyen a föld alatt kapna helyet, ahová mozgólépcsőn juthatnának le a látogatók - áll a Népszabadság mai számában.

A megyeszékhely önkormányzata sem tartja irreálisnak az elképzelést, ezért a képviselő-testület a regionális fejlesztési tanács 12 millió forintos pályázati támogatásával megrendelte a projekt megvalósíthatósági tanulmányának elkészítését. A királyok városaként emlegetett, a centrumában jellegzetesen barokk arculatú Székesfehérváron szinte alig akad olyan építészeti emlék, amely a település fénykorára - a Géza fejedelemtől a török megszállásig tartó fél évezredre - utalna. Fehérváron összesen negyvenhárom királyunkat koronázták meg, közülük tizenötöt itt is temettek el. A történelem viharai miatt azonban az írásos forrásokon kívül szinte semmilyen kézzelfogható emlék nem maradt a mai városlakókra.



A tervek szerint a múzeumban a legmodernebb multimédiás eszközök segítségével idéznék fel a magyar történelem, irodalom és népzene legfontosabb értékeit az Ómagyar Mária-siralomtól kezdve Szent István királynak Imre herceghez intézett Intelmein keresztül egészen a Mátyás királyról szóló mesékig. Animációs és holografikus technikákkal a nézők szeme előtt "építenék fel" a leghíresebb magyar középkori épületeket, illetve képernyőn játszanák le a legfontosabb csatáinkat. Az előzetes számítások szerint a látványmúzeum létrehozása mintegy négymilliárd forintba kerülne.

Nem ellenezzük, de anyagilag támogatni sem tudjuk a Magyar Királyok Panteonja megépítését - mondta Fülöp Gyula, a székesfehérvári Szent István Király Múzeum - a romterület gazdája - igazgatója. Az utóbbi években többször is konzultált az ötletgazdákkal, és úgy véli, ha lesz pénz, nincs akadálya a "metróépítésnek". A 40 méter mélységben folyó munka nem veszélyeztetné a romokat, ami pedig a kiállítást illeti, a múzeum már arról is adott szakvéleményt, hogy mit mutassanak be. A magyar történelmet körbejáró, látványos tárlat terve egyébként nem újdonság Magyarországon. Pár éve a Budavári labirintusban, majd az akkor még romos Sándor-palotában rendeztek be történelmi panoptikumot. Készültek hasonlóra Ópusztaszeren is, Gorsium mellett pedig Kárpátia Park néven mini-Magyarországot hozott volna létre a millenniumra egy alapítvány. Az utóbbiból a soproni Tűztorony makettje készült el.

A teljes cikk a Népszabadságban

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár