A város, amelyet a legenda szerint egy éjszaka alatt mindenki elhagyott

2017. június 29. 16:23

Az északnyugat-indiai Kuldhara első házai a 13. században épültek, az évszázadok során virágzó, gazdag város fejlődött belőle, ám a 19. század elején lakói, a paliwal brahminok máig ismeretlen okokból elhagyták a települést, szól a legenda, amely különleges magyarázatot fűz a távozásra.

Kuldhara

Kuldhara egy 84 településből álló, mai tudásunk szerint 861 x 261 méter alapterületű faluközösség legnagyobb városa volt. A mai Pali város közeléből bevándorló paliwal brahminok (a brahminok az indiai kasztrendszer legfelsőbb kasztjának tagjai) híresek voltak mezőgazdasági tudásukról, tehetséges és gyarapodó közösségeket alkottak, akik az öntözéses földművelés segítségével a sivatagos vidéken is kivételes ügyességgel szervezték meg mindennapi életüket. Sokan közülük kereskedtek, ám voltak közöttük korabeli „bankárok” is. Habár hét évszázada éltek ott (egy 1235-ös és egy 1238-as forrás is van egy-egy tehetősebb személy haláláról), egyik éjjel (legalábbis a legenda szerint) úgy döntöttek a lakosok, elhagyják otthonukat, nem csupán Kuldharában, hanem a faluközösség további 83 tagjában is. Máig nem tudjuk, mi lehetett e drasztikus lépés oka.

Az egyik magyarázat szerint a források és a Kakni folyó vízhozamának csökkenése eredményezte a gyors költözést, míg mások szerint a helyi hatalmasság, Salim Singh államminiszter elnyomása vezetett idáig, ugyanis a lakosok túl voltak adóztatva. A történet szerint a bürokrata el akarta venni a faluközösség legszebb lányát, aki az egyik település vezetőjének a gyermeke volt. Élve hatalmával nem sok választási lehetőséget biztosított az arának, és csupán egyetlen napot adott a családnak, hogy elfogadják a házassági ajánlatát. A 84 település vezetői közös tanácskozásba kezdtek, és a társuk iránti tisztelet jeléül, úgy döntöttek, hogy még azon a sötét éjjelen elhagyják szülőföldjüket. Egy 1899-es becslés szerint a 17-18. században közel 1500-1600 ember lakhatta a faluközösséget.

Kocsikerék

A legenda úgy folytatódik, hogy távozásuk során megátkozták egykori lakhelyüket, hogy soha többé ne legyen lakott és halál sújtsa azokat, akik ott maradtak, vagy később letelepednek. Aznap estétől kezdve a faluközösség épületei lakatlanok maradtak, és csendben várták, hogy szép lassan romok váljanak belőlük. A történet szerint bárki akarta újból benépesíteni a helyet, különleges, természetfeletti jelenségeket tapasztalt, ezért hamar elterjedt a hír, hogy Kuldhara és vidéke szellemvárossá vált. Valószínűleg ez az oka, amiért a város legnagyobb része máig érintetlen maradt. Hozzá kell tenni, hogy a 19. század végi statisztikák nem igazolják a legendát, ugyanis az 1890-es években is volt 37 lakója a faluközösségnek.

A szellemtörténet egy idő után minden bizonnyal a helyi hatóságok ügyes marketingstratégiájának részévé vált, így ma az elhagyott házakban, sötét lépcsőkön és a brahminok egykori műhelyeiben turisták százai keresik a természetfeletti világ nyomait. Ha pedig nem találták meg, még mindig vehetnek egy szuvenírt a közeli üzletben.

Az egykor fejlett közösség 410 épülete (a városfalon kívül még további kétszáz ház) ma is hűen mutatja be, milyenek voltak a kétszáz évvel ezelőtt ott élők mindennapjai. A város közepén az anyaistennő temploma áll, keleti oldalát a Kakni folyó mára már kiszáradt medre határolja, míg nyugaton egy fal húzódik, amelynek tövébe több tucatnyi, mára már főként romokban álló épületet húztak fel. A rádzsasztáni állami kormányzat terve az, hogy a sivatagos szellemvárost jól ismert és felkapott turisztikai célponttá fejlessze.

Címkék
Galériák
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Kocsikerék
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma