2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

3800 éves múmiára bukkantak Egyiptomban

2016. május 25. 12:55

Az egyiptomi műemlékvédelmi minisztérium illetékesei kedden bejelentették, hogy egy 3800 éves múmiát fedeztek fel Elephantiné szigetén. A nemesasszony, Szattjeni a Középbirodalom meghatározó alakjai közé tartozott. 

Szattjeni családja az Asszuán mellett található Elephantiné hierarchiájában közvetlenül III. Amenemhat fáraó alatt helyezkedett el. A nemesasszony fiai, III. Hekaib és Amenisenub kormányzóként vezették a szigetet a XII. dinasztia idején. Mahmúd Afifi, a műemlékvédelmi minisztérium ókori egyiptomi kincsekkel foglalkozó osztályának vezetője szerint a felfedezés történelmi jelentőségű, mert segít rekonstruálni az elephantinéi kormányzók családfáját.

Szattjeni múmiájára az Asszuán mellett található nekropoliszban bukkant rá a Jaeni Egyetem Alejandro Jiménez-Serrano által vezetett egyiptológuscsoportja. „A test eredetileg vászonba volt bugyolálva, és két, libanoni cédrusból készült fakoporsóban helyezték el” – mondta az asszuáni és núbiai terület igazgatója, Naszr Szalama. A kutatók Szattjeni arcán kartonázs maszkját is megtalálták.

„A belső koporsó rendkívül jó állapotban maradt fent. Ennek segítségével azt is meghatározhatjuk, mikor vágták ki a fát” – olvasható a minisztérium közleményében. Mint Jimenez kifejtette, Szattjeni II. Szarenput kormányzó, a legnagyobb és legszebben kivitelezett sír tulajdonosának lánya volt. Miután családjának férfi tagjai meghaltak, Elephantiné kormányzását Szattjeni vette át. A nekropoliszban 2008 óta kutató spanyol egyiptológusok korábban már több hasonló sírt, többek között Szattjeni legidősebb fia, III. Hekaib végső nyughelyét is feltárták.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár