2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

3500 éves templomot fedeztek fel a házuk alatt ásó kairóiak

2014. október 31. 14:16 MTI

Eddig ismeretlen, feltehetően több ezer éves templomot fedeztek fel házuk alatt illegális ásatást végző kairóiak. Mamdúh el-Damáti műemlékvédelmi miniszter egyedülállónak nevezte a leleteket: több dombormű, két márványoszlop és egy hatalmas, vörös gránitból készült alak is előkerült.

A gízai Nagy Piramisoktól 40 kilométerre délre talált templom az egyiptomi régiségügyi minisztérium információi szerint valószínűleg az Egyiptomban 3500 éve uralkodó III. Thotmesz fáraó idejéből származik. Hét helyi lakos végzett illegális ásatást otthonuk alatt a Kairóhoz tartozó Badrasin kerületben, erre figyeltek fel a hatóságok.

Mamdúh el-Damáti műemlékvédelmi miniszter egyedülállónak nevezte a leleteket: több dombormű, két márványoszlop és egy hatalmas, vörös gránitból készült alak is előkerült. A minisztérium szakértőinek beszámolói szerint sok lelet teljesen víz alatt volt, a kilenc méteres mélységből, talajvíz alól történő kiemelésük komoly feladatot jelentett.

A kiemelt szobrokat és egyéb leleteket a következőkben Szakkarában vizsgálják. Az egyiptomi rendőrség letartóztatta az illegális ásatást végző kairóiakat, ám később szabadon engedték őket. A helyszínt a minisztérium védett régészeti területté nyilvánította, a továbbiakban szakértők folytatják a munkát.

III. Thotmesz a 18. dinasztia hatodik fáraója volt. Gyermekként vált uralkodóvá, helyette mostohaanyja és nagynénje, Hatsepszut, a dinasztia ötödik fáraója, az ókori Egyiptom történetének legnagyobb hatalommal bíró nője vette át a hatalmat. III. Thotmesz csak Hatsepszut halála után, 22 éves korától kezdett önállóan uralkodni. Az egyik legnagyobb hódító fáraó volt: uralkodása alatt Egyiptom minden addiginál tovább terjeszkedett, s több mint ötven templomot építtetett.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár