Gyermektemetőt tártak fel Egyiptomban

2014. január 7. 11:19

Több tucat gyermek és csecsemő maradványát rejtette az az ősi temető, amelyet lengyel régészek tártak fel Egyiptom déli határa mellett. 


Mélyen a sivatagban, a sziklatemplomjairól ismert Abu Szimbeltől 140 kilométerre nyugatra, a Gebel Ramlah-i régióban egyedülálló, 6500 éves nekropoliszt fedeztek fel lengyel archeológusok - eddig ugyanis a szakemberek előtt nem volt ismert olyan temető, amelyet kifejezetten a gyermekek és csecsemők számára hoztak létre a több millió négyzetkilométer területű Líbiai-sivatag területén.

"Számos esetben az újszülöttet anyja mellé temették el, valószínűleg ezzel utaltak arra, hogy az elhunyt a gyermekszülésbe halt bele" - magyarázta Jacka Kabacińskiego, a poznani Régészeti és Néprajzi Intézet munkatársa. "Egy esetben sikerült az anya életkorát is megállapítanunk: mindössze 14 éves volt halálakor" - tette hozzá.

Karkötők

A kisméretű sírok laposak, szinte alig emelkednek ki környezetükből, így nehéz észrevenni őket, a 14 éves korában elhunyt gyermek esetében azonban kövek mutatják a sírhely kiterjedését. A Gebel Ramlah-i régió többi nekropoliszától eltérően a szakemberek semmilyen szabályszerű elrendezést nem fedeztek fel a temetőnél, ráadásul szinte csak a koponyák és a hosszúcsontok maradtak fenn.

A sírmelléklet általában igen szegényes képet mutat: a sírok közös jellemzője, hogy egy halom vörös okkert temettek az elhunytak mellé, ami a szakemberek szerint fontos szerepet játszott az egyiptomiak hitvilágában. Néhány sírban elefántcsontból készült karkötőket és a Vörös-tenger környékéről importált kagylót is találtak.

A lengyel kutatók arra is kíváncsiak, hogy volt-e családi kapcsolat az eltemetett gyermekek között, a genetikai mintavételekkel pedig szélesebb képet adhatnak a Líbiai-sivatag neolitikum kori lakóinak mindennapjairól. A nemrégiben felfedezett gyermektemető mellett ugyanis találtak még egy nekropoliszt - feltehetően ugyanebből a korból, ám a lelőhely végleges feltárására még évekig várni kell.

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma