Valaha oázis lehetett Petra környéke

2012. szeptember 6. 16:43

Petra ókori városától körülbelül 15 kilométerre keletre a Leideni Egyetem régészei egy lenyűgöző csatornahálózatot és egy a terület öntözésére szolgáló berendezést tártak fel. Az idén nyáron az udhruh-i római erődben végzett kutatások több érdekes felfedezéssel szolgáltak.


„Egy hatalmas zöld oázisnak kellett lennie néhány évszázaddal ezelőtt a sivatagban elhelyezkedő Petra körül” – mondta Dr. Mark Driessen. Az ókorban mészkőből megépített földalatti csatornák zseniális rendszere, speciálisan megépített vízvezetékek és több millió liter tárolására alkalmas víztározók sokasága lepte el egykor a sivatagos tájat. Az ókori vízgazdálkodási technika egyik fantasztikus példája a környező területek teraszos földjeinek öntözésére készült.

Dr. Driessen, az Udhruh Archaeological Project igazgatója elmondta: „Szeretném megköszönni az egyetem régészeti kara oktatóinak és hallgatóinak lelkesedését és kemény munkáját, amelynek eredményeként sikerült a több négyzetkilométernyi területen szétszórt rendszer különböző részeit felfedeznünk, megszüntetve ezzel a lenyűgöző régészeti puzzle eddigi hiányosságait.”

Elképzelhető, hogy a mezőgazdasági rendszer egyes részeinek alapjait – amelyeket minden bizonnyal már az i.e. 6. században használtak – már kétezer évvel ezelőtt lefektették. Az építési törmelék és egyéb leletek, például a kerámiatermékek részletes elemzése után a vízmű rendszerének pontosabb datálását is el tudják végezni a szakemberek.

A 2011-ben indult projekt a Leideni Egyetem régészeti karának, a Petra College munkatársainak és az Al-Hussein Bin Talal Egyetem archeológiai kutatóinak együttműködésével zajlott. A júniusban és júliusban az Udhruh-i római erődben végzett kutatások több érdekes megállapításra engedtek következtetni.

Ma már nem oázis

A 4,7 hektáros erőd feltárása azt mutatja, hogy valószínűleg ez lehetett a Római Birodalom eddigi legérintetlenebb erődje. A külső falak és tornyok néhány helyen még mindig több méter magasan állnak, a belső épületek pedig 2,5 méter vastag építési törmelék alatt fekszenek. Az erőd építéséhez szükséges kövek valószínűsíthető származási helyét már feltárták. A több hektáros területet beborító bánya a legnagyobb kiterjedésű, amit a római provinciák egykori területein azonosítottak.

Udhruh vidéke valószínűleg fontos szerepet játszott a mirha és a tömjén kereskedelmében, amelynek a nabateusok vagyonukat, a vidék fővárosa, Petra lakossága pedig jólétét köszönhette. A régészeti kutatás egyik célja a kereskedelem fejlődésének és a táj átalakulásának vizsgálata a római-bizánci évektől a korai iszlám időkig bezárólag.

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma