2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Róma elfeledett északi határát kutatják

2012. szeptember 4. 08:49

A Roman Gask Project kiterjedt felmérést végez a rómaiak által épített első védrendszer, az erődök és megfigyelőtornyok láncolatából álló Gask Ridge északi erődjénél a Brechin melletti Stracathróban, Skócia Angus tanácsi kerületében. Az időszámítás szerinti 80-as években egy rövid ideig ez az erőd jelentette a legészakabbra lévő előőrsöt az egész Római Birodalomban. A határerőd mentén a kutatócsapat egy római tábort fog felkutatni, továbbá célja egy templom maradványainak feltárása, amely rövid, de fontos szerepet játszott a skót történelem késő 13. századi alakulásában.

Az erődökből és őrtornyokból álló védrendszer Doune-tól Stracathróig húzódik. A védrendszer építését i. sz. 80 környékén fejezték be, tehát 42 évvel Hadrianus fala építésének kezdete előtt. Az erődítmények vonala nagyjából követi Skócia termékeny alföldje és a hegyvidéki Felföld közötti határt.

Annak ellenére, hogy az erődrendszert majdnem 50 évvel ezelőtt fedezték fel, a kutatók eddig keveset tudtak a szerkezetéről. Bár az önkéntesek számos noninvazív geofizikai felmérést végeztek annak érdekében, hogy megérthessék, mit rejlik a föld alatt, ásatásokra még nem került sor. A Stracathro tábor arról is híres, hogy nevét egy szokatlan kapuszerkezetről kapta, amelyre példákat eddig csak Skóciában találtak.

Dr. Birgitta Hoffmann, a projekt társigazgatója elmondta: „Nagyon elégedettek vagyunk az idei angusi munkákkal és várjuk, hogy a feltárások az erődrendszer történetét még közelebb hozzák. Sokan nem tudják, hogy a világ legrégebbi római erődvonala e területen fut át, és hogy a vidék mekkora szerepet játszott a skótok korai történetében. Idén úgy döntöttünk, az ásatások helyett régészeti felmérések segítségével dolgozunk, mivel a modern mérőeszközök részletes képet adnak arról, hogy valójában mi található a föld alatt anélkül, hogy ásnunk kellene, amivel kockáztathatnánk a leletek épségét.”

Tacitus De vita Iulii Agricolae című művében arról ír, hogy Agricola e területen vívott harcot i. sz. 80 körül (az erődrendszerben talált legkésőbbi érmék i. sz. 86-ra datálhatók). A feltárt érmek azt mutatják, hogy az erődöt legalább hat évig sikerült megtartaniuk. A közelmúltbéli régészeti munkákból arra lehet következtetni, hogy idővel számos erődöt átépítettek, de mindenféle, pusztítással járó hadviselésre utaló bizonyíték nélkül.

Ugyanakkor a projekt egy Stracathróban lévő korai keresztény templom maradványainak megkeresését is célul tűzte ki, amely nagy szerepet játszott a skót történelem alakulásában. Ez volt az az épület, amelynek templomkertjében rejtette el John Balliol Edward angol király megszálló serege elől a skót koronát 1296-ban.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár