Titanic-mánia 1912-ből

2012. április 15. 09:43

A Titanic 100. évfordulójára új könyvek jelennek meg, James Cameron kasszasikere meghódítja a színpadokat, s emlékérmeket adnak ki a legendás hajó balsorsú első - és egyben utolsó - útjáról. A Titanic-mánia nem ismer határokat, csakúgy, mint egy évszázaddal ezelőtt. A gőzös katasztrófájának azonnali következményeként a pusztulásra ítélt óceánjáró a populáris kultúra céltáblájává vált. A Coney-sziget attrakciójától a katasztrófa után egy hónappal bemutatott mozifilmig - íme néhány meglepő, a süllyedő hajó hullámai keltette érdekesség.


A kitalált Titán

A Titanic számos irodalmi művet inspirált már röviddel elsüllyedése után, a kritikusok által elismert költőktől a túlélők bestselleres elbeszéléséig. Figyelemre méltó azonban, hogy a Titanicról készült első írás 14 évvel a katasztrófa előtt született. 1898-ban egy amerikai regényíró és egykori tengerész, Morgan Robertson megírta Hiábavalóság című művét (későbbi címe: A Titán pusztulása), amely egy képzeletbeli óceánjáró tengeri kalandjairól szól. Aki kicsit is ismeri a Titanic tragédiáját, bizonyosan felismeri a hasonlóságot a híres hajó és Robertson fiktív regénye között. A mű kezdő sorai így szólnak: „A legnagyobb ember alkotta munka volt. Az építésében és a működtetésében minden tudomány közreműködött, a kereskedelemtől a művészetekig.”

Ahogy Robertson története folytatódik, úgy szaporodnak a baljós párhuzamok. A Titanichoz hasonlóan a Titánt is elsüllyeszthetetlennek tartják. Csakúgy, mint a valóságban, a Titánnak sincs elegendő, valamennyi utas befogadására alkalmas mentőcsónakja, majd az Atlanti-óceán északi részén egy sötét áprilisi napon jéghegynek ütközve a tenger fenekére süllyed. A két történet helyenként persze eltér, például a Titán 13 túlélőjével szemben a Titanic esetében 710-nek menekülnek meg. A Titanic katasztrófáját övező érdeklődést kihasználva Robertson kiadója természetesen 1912-ben újranyomta a könyvet.

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma