2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Árverésre kerül a Titanic-gyűjtemény

2011. december 29. 15:40 MTI

Egy tételként kerül árverésre a Titanic hullámsírjából felhozott műtárgyak lenyűgöző gyűjteménye jövő év áprilisában, a híres óceánjáró elsüllyedésének 100. évfordulóján.

Az atlantai Premier Exhibitions vállalat szerint a több mint 5500 darabból álló, kínai vázákat, hajókellékeket és személyes holmikat felvonultató gyűjtemény becsült értéke 189 millió dollár (45,6 milliárd forint). A tárgyak a hajó kiemelésének kizárólagos jogával rendelkező RMS Titanic Társaság anyavállalataként működő Premier Exhibitions gondozásában járták ez idáig a világot.

A cég által az Egyesült Államok értékpapír-felügyeletéhez (SEC) benyújtott dokumentum szerint az árverést a New York-i Guernsey's aukciósház fogja lebonyolítani 2012. április elsején, de az eredményeket csak április 15-én, a Titanic elsüllyedésének 100. évfordulóján fogják nyilvánosságra hozni. Az árverés hivatalos januári bejelentéséig azonban sem az aukciósház, sem a vállalat nem árul el további részleteket.

Az Atlanti-óceán fenekén, több mint 3700 méter mélyen fekvő roncsról eddig hét alkalommal hozott fel leleteket az RMS Titanic. Az aukcióhoz a tengerjogban jártas Rebecca Beach Smith kerületi bíró jóváhagyására volt szükség, aki a Virginia állambeli Norfolk városában tartott korábbi meghallgatások során alaposan beleásta magát a Titanic kiemelésének és a műtárgyak tulajdonjogának ügyébe. Az elsüllyedt óceánjárót "nemzetközi kincsként" kezelő Smith korábbi határozata értelmében az RMS Titanic Társaságnak joga van a kincsekhez, illetve a leletek felszínre hozatali költségeinek megtérítéséhez.

A bírónő ezen felül jóváhagyta a vállalat és a szövetségi kormány megállapodását is, amely szerint a gyűjteményt kizárólag egyben lehet eladni, illetve a vállalatnak biztosítania kell a műkincsek nyilvánosság számára való örökös hozzáférhetőségét. A Premier Exhibitions kikötése szerint az új tulajdonosnak is tartania kell magát ezekhez a feltételekhez. Az aukciósház 8 százalékos közvetítői díjat számol fel sikeres árverés esetén.

2010-ben az RMS Titanic a világ vezető szakértőivel együttműködve indított újabb expedíciót a híres hullámsírhoz. A legfejlettebb technológiai eljárásokkal dolgozó kutatásnak köszönhetően sikerült elkészíteni a hajóroncs első teljes háromdimenziós térképét az orrtól egészen a több mint hatszáz méterrel arrébb fekvő far részig. A felvételek, amelyeket idővel a nagyközönség is láthat, újabb értékes információkkal szolgálhatnak a hajó elsüllyedéséről, valamint a roncs állapotáról, amely egyes kutatók szerint egyre inkább a pusztulás jeleit mutatja.

A Titanic a nemzetközi vizeken tett első útján, 1912. április 15-én süllyedt el, miután jéghegynek ütközött. 1985-ben Robert Ballard oceanográfus fedezte fel a roncsot, nagyjából 645 kilométerre a kanadai Új-Fundland partjaitól. A katasztrófában több mint 1500 ember vesztette életét a 2228 főnyi utas és legénység közül.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár