Valóban van Goghé a vitatott származású csendélet

2012. március 20. 13:46 MTI

Kutatók véleménye alapján végre biztosnak látszik, hogy Vincent van Gogh az alkotója egy hollandiai múzeum birtokában lévő, vitatott származású csendéletnek.

Az Otterlóban működő Kröller Müller Múzeum szerint röntgenvizsgálatok alapján és egy évi kutatás után egyértelművé vált, hogy a Csendélet réti virágokkal és rózsákkal című festményt valóban Vincent van Gogh készítette.

A vizsgálat arra is fényt derített, hogy a kompozíció alatt az impresszionista irányzat egyik megteremtőjeként számon tartott van Gogh egy tanulmánya - két birkózó férfiról készült torzója - rejtőzik. Ez a mű - amelyről van Gogh egy fivérének, Theónak 1886 januárjában küldött levelében írt - azonban szabad szemmel nem észlelhető.

A csendélet 1974 óta van a holland múzeum birtokában, eredetét a festő kézjegyének helye és a vászon - egy méterszer 80 centis - mérete miatt vitatták. Az alkotás stílusa némileg eltér van Gogh többi hasonló művétől, de a "bujább" természetű stílusra az is magyarázat lehet, hogy a művész a birkózó alakokra festette csendéletét.

A kép keddtől Vincent van Gogh egy másik virágos csendélete mellett látható a művész több igen neves munkáját birtokló múzeumban.

Címkék
Haza, szeretet
MNM Báthori István múzeuma
vajavar.hu

Játsszon!

Honnan származik a következő idézet? „Harcoljatok Allah ösvényén azzal, aki harcol veletek... Harcoljatok ellenük, amíg meg nem szűnik a kísértés és Allah hite nem győz...”

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2014. őszi száma