Valóban van Goghé a vitatott származású csendélet

2012. március 20. 13:46 MTI

Kutatók véleménye alapján végre biztosnak látszik, hogy Vincent van Gogh az alkotója egy hollandiai múzeum birtokában lévő, vitatott származású csendéletnek.

Az Otterlóban működő Kröller Müller Múzeum szerint röntgenvizsgálatok alapján és egy évi kutatás után egyértelművé vált, hogy a Csendélet réti virágokkal és rózsákkal című festményt valóban Vincent van Gogh készítette.

A vizsgálat arra is fényt derített, hogy a kompozíció alatt az impresszionista irányzat egyik megteremtőjeként számon tartott van Gogh egy tanulmánya - két birkózó férfiról készült torzója - rejtőzik. Ez a mű - amelyről van Gogh egy fivérének, Theónak 1886 januárjában küldött levelében írt - azonban szabad szemmel nem észlelhető.

A csendélet 1974 óta van a holland múzeum birtokában, eredetét a festő kézjegyének helye és a vászon - egy méterszer 80 centis - mérete miatt vitatták. Az alkotás stílusa némileg eltér van Gogh többi hasonló művétől, de a "bujább" természetű stílusra az is magyarázat lehet, hogy a művész a birkózó alakokra festette csendéletét.

A kép keddtől Vincent van Gogh egy másik virágos csendélete mellett látható a művész több igen neves munkáját birtokló múzeumban.

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma