2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Mégse lehetett öngyilkos Van Gogh

2011. október 18. 11:32 MTI

Egy új életrajzi könyv szerint könnyen lehetséges, hogy Vincent Van Gogh a közhittel ellentétben nem követett el öngyilkosságot, hanem egy véletlenül elsült fegyvernek vált áldozatává: a gyilkos eszköz két, általa is ismert fiatal egyikének a kezében lehetett. Az impresszionizmus nagyjai között számon tartott holland festő az észak-franciaországi Auvers-sur-Oise-ban hunyt el, 1890. július 29-én, alig 37 évesen.

Steven Naifeh és Gregory White Smith a BBC jelentése szerint számtalan dokumentum alapos áttanulmányozása után jutott erre a következtetésre, többek között Van Gogh olyan leveleit is elemezték, amelyeket eddig senki nem vizsgált. Kutatási dokumentációjuk összesen mintegy 28 ezer bejegyzést tartalmaz.

A festő a falubeli Ravoux fogadóban lakott, onnan tett kirándulásokat a környező búzamezőkre, hogy megörökítse a látványt. Az általánosan elfogadott feltevés szerint egy búzatáblán történt a baleset, majd valahogy hazavánszorgott a fogadóba, ahol két nappal később belehalt sebébe.

Steven Naifeh szerint kutatásaik során hamar rájöttek, hogy Vincent Van Gogh nem akart öngyilkos lenni. Azt is kiderítették, hogy azok körében, akik ismerték a festőt, egy másik változat keringett: eszerint a művészt véletlenül találta el egy lövés, amely a közelében fegyverrel játszadozó két tizenéves egyikétől eredt. Van Gogh ismerte őket és azért vállalta magára, hogy ő lőtt, mert oltalmazni akarta két ifjú társát.

Naifeh megemlítette, hogy John Rewald történész is erre a következtetésre jutott, amikor az 1930-as években Auvers-sur-Oise községben járt, azóta pedig újabb részletek váltak ismertté, amelyek alátámaszthatják ezt a változatot. Így például korabeli feljegyzések szerint a Van Goghot eltaláló golyó görbült pályát járt be, viszont öngyilkosság esetén a töltény pályája egyenes lett volna.

"A két fiatalember egyike cowboyruhát viselt és olyan fegyverrel játszadozott, amely rosszul működött" - írják az új könyv szerzői. A faluban úgy tudták, a fiatalok azért jöttek, hogy a festővel megigyanak egy-két pohár bort. "Így a véletlen emberölés tűnik a legvalószínűbb feltevésnek". Nehéz elképzelni, hogy a két kamasznak az lett volna a szándéka, hogy megölje a művészt - szögezte le Naifeh.

Gregory White Smith ehhez hozzáfűzte, hogy Van Gogh nem akart meghalni, de "a testvére iránti szeretetből belenyugodott a végzetébe, mert úgy érezte, terhére van öccsének". Theo, aki alig hat hónappal élte túl Vincent Van Goghot, végig pénzügyi támogatást nyújtott bátyjának. Amíg élt, Vincent képeit kortársai nem vásárolták.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár