2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Van Gogh és fivére

2011. június 22. 14:21 MTI

Egy korábban önarcképnek vélt festményről úgy vélik az amszterdami Van Gogh Múzeum szakemberei, hogy az inkább a mester a fivéréről, Theóról készülhetett.

A szakértőket számos jel vezette nyomra: többek között a fül formája, amely Theóéhoz hasonlóan kerekebb, mint a festőé volt, valamint a szakáll, amely sárgásbarna, és nem sötét vörös, mint Vincenté. Ha a feltételezés bebizonyosodik, ez a kép lehet az egyetlen ismert Theóról készült festmény. Van Gogh számos vázlatban megörökítette bátyját, de a művészettörténészeknek mindeddig nem volt tudomásuk Theo-portréról.

Mint Linda Snoek, a múzeum szóvivője elmondta: ez a tény annál is különösebb, hiszen a két fivér rendkívül közel állt egymáshoz. Theo egész életében segítette, támogatta testvérét. A kép 1887-ben született, abban az időben, amikor a testvérpár együtt élt Párizsban. Ez kevésbé ismert periódusa Van Gogh életének, mivel a munkásságáról és hétköznapjairól szóló legtöbb információ a Theónak küldött leveleiből származik - emlékeztetett a szóvivő.

A látogatók a múzeum kedden megnyíló kiállításán találkozhatnak a portréval, amely korábban hosszú ideig a raktárban pihent. A tárlat a művész életének 1885 és 1888 közötti időszakát mutatja be, amelyet Párizsban és Antwerpenben töltött.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár