Országimázs volt az első spanyol szívátültetés

2011. január 20. 08:07 The Daily Telegraph

Beperelték Francisco Franco családját Spanyolország első szívátültetése miatt, mivel a beteg leszármazottjának állítása szerint a műtétre politikai célok miatt volt szükség.


Christian Barnard Dél-Afrikában véghezvitt, a történelem első, emberről emberre történő szívátültetése után egy spanyol orvos is megkísérelte a hőstettet, növelve a fasiszta rezsim nemzetközi tekintélyét. A 41 éves vízvezeték szerelő, a szívritmuszavarban szenvedő Juan Rodriquez azonban csak 27 órával élte túl a műtétet. A férfi lánya, Maria Jesus Rodriquez Boga most beperelte a családorvost, Cristobal Martinez Bordiut, mondván, a műtétre nem kellett volna sort keríteni, s anyagi elégtételt venne a balul sikerült operáció miatt.

Rodriguez szerint az 1998-ban elhunyt orvos erre még a műtét előtt ígéretet tett, de a család egy árva centet nem látott a kilátásba helyezett anyagi kárpótlásból. „Biztosította édesanyámat, szó szerint, hogy gondoskodik a ’jövőmről’ és a ’tanulmányaimról’ – nyilatkozta az asszony a spanyol El Pais napilapnak.

Rodriguez úgy gondolja: apja egészségi állapota miatt egyszerűen alkalmatlan volt arra, hogy műtétet hajtsanak végre rajta, amit ráadásul saját orvosa is ellenzett. A családra azonban elviselhetetlen nyomás nehezedett, amikor megtudták: a Franco-rezsim nemzetközi tekintélye forog kockán. „Van egy fotó apámról, amely közvetlenül a műtét előtt készült, s ezen sokkal egészségesebbnek látszik, mint amilyen én most vagyok” – mondta el Rodriguez, aki szerint apja állapotát eltúlozták a műtét elvégzése érdekében.

A sebész – aki nem mellesleg Franco lányát, Maria del Carment vette feleségül – vezette azt az orvosi csapatot, amely a diktátort 1975-ben bekövetkező halála előtt is vizsgálta. Bordiut a nyolcvanas évek közepén, szakmai képességeinek hiányosságaira hivatkozva mentették fel madridi állásából, amiről a sebész szentül meg van győződve, hogy a háttérben politikai motivációk álltak.

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma