Életre kelnek Győr évszázados legendái

2010. október 20. 11:29

Az 1500-as évektől egészen Napóleon híres kismegyeri csatájáig, egy 10 részes ismeretterjesztő sorozatban elevenednek meg Győr történetének jelentős pillanatai. A Xántus János Múzeumban vetítendő modern múzeumpedagógiai anyag a történészek és egy ifjú, győri filmes testvérpár közös alkotása.


A sorozat célja a város történetének idősíkokban való bemutatása a múzeum tárgyainak, térképeinek felhasználásával. Az eredeti dokumentumok mellett azonban a film teret adott a legendák, szájhagyományok feldolgozására is, amelyet a sorozatban színészek keltenek életre. A narrátor szerepében felbukkanó históriások Győr történetének egy-egy jellegzetes pillanatába csöppenve rekonstruálják a múltbeli eseményeket. Így a múzeumba látogató iskolások a kiállítások tárgyain túl, filmen ismerhetik majd meg például a török kori ostromok sorsfordulóit, vagy éppen egy győri céh mindennapjait, de a további részekben a Jókai Mór regényéből híressé vált lőcsei fehér asszony tragikus élete és a hódító Napóleon győzelme is megelevenedik.

A múzeumpedagógiai anyag célja, hogy a kiállítás tárgyait bemutatva, a históriások játékával színesített történetek tematikusan dolgozzák fel a megyeszékhely történetét, úgy hogy azt a múzeumi foglalkozásokon az iskolások feldolgozhassák, az adott történetet megértsék és interaktív formában kezelni is tudják. Az alkotók a különböző látványelemekre is hangsúlyt fektettek, így 3D-s animációban kerül bemutatásra Győr török kori végvára, a híres 18. századi barokk Széchenyi tér, és az 1809-es kismegyeri csata is. A 3D-s animációk mellett pedig térhatású szobabelsőkben egy-egy festmény vagy metszet főszereplője is életre kel, a fantázia segítségével egy vár szobájában például láthatjuk a törökverő gróf Pálffy Miklós alakját, vagy éppen Napóleon győri vendégeskedésének egy pillanatát, továbbá megismerhetjük a győri polgárok barokk kori világát is.

A sorozat célközönsége múzeumi tanóra keretében szervezett felsős és középiskolai tanulók lesznek. Az alapkoncepció szerint a múzeumpedagógiai filmsorozat Győr több ezer éves múltjából a győri vár török elleni várépítési korszakától egészen a vár megsemmisüléséig kívánja bemutatni (1537-1809) a város évszázadainak történetét. A múzeumi órák lehetőséget teremtenek a gyermekek számára az élmény alapú, tapasztalás általi megismerésre. A tankönyvek és az iskolai órák által közvetített ismeretek mellett helytörténeti kötődésekkel is találkoznak a gyermekek az aktuális óra témájához illesztve, míg a filmélmény elősegíti a tanultak fokozottabb rögzítését. A vetítéseket feladatlapos feldolgozás, a múzeum adott kiállítási anyagának megtekintése, egyéni feltérképezése követi.

A múzeum munkatársai kiemelkedő hangsúlyt fektettek a tapintható műtárgymásolatok használatára és raktári műtárgyak bemutatására is. Az iskolákban történő vetítések alkalmával a „bőrönd-múzeum” teremt lehetőséget, kisebb műtárgyak bemutatására.


VÁROS ÉS LAKÓI - GYŐR, AZ ERŐDVÁROS TÖRTÉNETE A 16-19. SZÁZADBAN
TÁMOP 3.2.8/B-08-2009-0020 PÁLYÁZAT

Múzeumpedagógiai programok

A foglalkozások helyszíne: a Győr–Moson–Sopron Megyei Múzeumok Igazgatósága Xántus János Múzeum Győr, Széchenyi tér 5. 9022.
A pedagógus igénye szerint a foglalkozások az iskolai médiateremben is megtartható.
A foglalkozások a Szent Anna Idősek Otthonában is megtarthatóak.
Az órák időtartama: 45 perc.
Az órasorozat 6 alkalmat foglal magában, míg a múzeumi szakkör 10 alkalommal vehető igénybe.

A foglalkozásokat 5-6 osztályos és középiskola 9-10. osztályoknak ajánlják. A tananyaghoz illeszkedő órák mellett, Győr történetével való megismerkedés a honismereti szakkörök anyagát is gazdagíthatja.

Címkék
Galériák
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma