Alkoholmámor miatt született meg a mezőgazdaság
2010. január 5. 08:52
Egy régészekből álló csoport ősi alkoholra utaló maradványokat fedezett fel Kínában. Ebből arra következtettek, hogy a neolitikus kor embere a szomjúság enyhítése miatt kezdett növényeket termeszteni.
Korábban
Ahogy arról korábban már mi is beszámoltunk, egy 9000 évvel ezelőtt virágzó neolitikus kori kínai falu, Csiahu lakói olyan mézsört (vagy mások szerint bort) készítettek, ami körülbelül 10 % alkoholtartalommal bírt. A kutatást vezető Patrick McGovern a Sárga folyóban talált cserépdarabokat most laboratóriumban is bevizsgáltatta: a folyadékkromatográfiai és tömegkspektrometriai vizsgálatok alá vetett agyagdarabokon borkősavat, a szilánkok pólusain padig méhviaszt találtak.
Ez a szakértők szerint arra utal, hogy a történelem előtti Kínában az emberek a gyümölcsöket és a mézet azért vegyítették, hogy mámoros italt nyerjenek belőlük. Ezek az emberek minden bizonnyal előszeretettel keresték az alkohol hatását. A szájukban nyállal rizst kevertek össze, hogy a magokban lévő keményítő malátacukorrá alakuljon. Ezek az úttörő sörfőzök aztán kiköpték az összerágott rizst a kotyvalékba. Az erjedő hab az ital tetején maradt, ezért szívószálat kellett használniuk, hogy igyanak a szűk nyakú edényekből.
McGovern ezt a korai erjesztési folyamatot túlélő stratégiának tartja: „A nagy energiatartalmú cukor és alkohol fogyasztása bámulatos megoldás volt a barátságtalan környezet átvészelésére. Csupán néhány hozzávalóra volt szükségük.” A legújabb felfedezések is megegyeznek McGovern bizonyítékaival, és ezekből arra lehet következtetni, hogy az alkoholkészítés mestersége a neolitikus korban gyorsan elterjedt a világ minden táján. Sámánok és falusi alkimisták gyümölcsöket, gyógynövényeket, fűszereket morzsoltak össze, míg ihatóvá nem váltak.
McGovern azonban még ennél is többet lát az elméletbe: szerinte 11 ezer évvel ezelőtt a mezőgazdaság is az ivászat és a lerészegedés miatt alakult ki. „Bizonyítékaink vannak arra, hogy ázsiai, mexikói és afrikai őseink búzát, rizst, kukoricát, árpát és kölest műveltek, elsősorban azért, hogy alkoholos italt készítsenek belőle” – vallja a kutató.
Támogasd a szerkesztőségét!
történelmi magazin
legújabb számát?
kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
Az első 500 előfizetőnek.
tél
Múlt-kor magazin 2013
- Shakespeare elveszett világa
- Bájitalok a régmúltból
- Grace Kelly és Rainier: monarchia á la Hollywood
- Che Guevara Hollywoodban és a vasfüggöny mögött
- Domján Edit-Szécsi Pál: egy szerelem tíz hónapja
- Magyar űrhajósok a zűrben
- A Tenkes kapitánya
- Garibaldi magyar parancsnoka
- Az évszázad magyar műkincsrablása
- Máig számos rejtély övezi a Húsvét-sziget hatalmas szobrait 09:05
- Egy legenda szerint a mai napig segíti a diákokat Lorántffy Zsuzsanna tegnap
- Szeretett zenélni, de a fizika húrjain Einstein szebben játszott, mint a hegedűjén tegnap
- A Borisz Godunovot állítja színpadra a Magyar Állami Operaház tegnap
- Országszerte számos programmal készül régizenei évadában a Haydneum tegnap
- A Budapest arculatát is meghatározó norvég építészre emlékeztek tegnap
- Orvosnak tanult, de az írói pályán vitte sikerre Németh László tegnap
- Nehezen birkóztak meg a hatóságok San Francisco egyik legnagyobb természeti katasztrófájával tegnap