Babilonnal kereskedtek a hükszoszok

2009. november 2. 09:52 MTI

Babiloni pecsétet találtak az osztrák régészek Egyiptomban a hükszoszok ősi fővárosa, Avarisz feltárásakor. A lelet a két birodalom közti kereskedelemre utalhat.


A Nílus deltájának észak-keleti részén található Avarisz (mai Tell-ed Dabaa) az úgynevezett második átmeneti korban az Egyiptomot megszálló hükszoszok fővárosa volt. A térségben az i.e. 18. század végétől ismert volt egy település, amelyet az i.e. 1640 táján érkezett hükszoszok uralkodója, Szalitisz építtett ki, s tett meg birodalma központjává az i.e. 17. század második felében. A hükszoszok átvették a város főistenének, Széthnek a tiszteletét.

Avariszt a XVII. dinasztia thébai uralkodói foglalták el i.e. 1530 körül, véget vetve a hükszoszok uralmának, az Egyiptomi Újbirodalom idején pedig a II. Ramszesz által alapított új főváros, Per-Ramszesz déli része települt a romjaira. Irene Forstner-Müller, a kairói Osztrák Régészeti Intézet vezetője szerint az ékírásos táblácska azt jelzi, hogy a hükszoszok és Babilónia, a Tigris és Eufrátesz folyók vidékén lévő ókori birodalom az i.e. 2. évezredben kapcsolatban állt egymással.

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma