2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
ITT támogathatsz bennünket

Valóságos csodadrogként alkalmazták az európai nagyhatalmak a kokaint az I. világháborúban

2020. november 11. 19:59 Múlt-kor

Az újabb kutatások alapján egyre nyilvánvalóbb, hogy az első világháború harcterein fontos szereppel bírt a kokain. Hogyan figyeltek fel a drogra az európai hadseregek, és miként jutott el a frontvonalba?

szuronygyakorlat
Egy brit őrmester szuronygyakorlatot tart amerikai katonáknak a texasi Camp Dickben, 1917-ben vagy 1918-ban. A kokain mind az erőállóképesség, mind a harci kedv növelését szolgálta.

Ősi recept

A kokacserje levele a világon az egyik legrégebb óta fogyasztott kábítószer. Dél-Amerika őslakosai már évezredek óta ismerik, mind rekreációs célból, mind fájdalomcsillapításra és egyéb orvosi célokra használják napjainkban is egyes közösségeik.

A spanyol konkvisztádorok elsőre nem hitték el, hogy egy növénynek ennyiféle felhasználása lehet, és az ördög művének tartották fogyasztását. Végül azonban, miután meggyőződtek hatásairól, a gyarmati hatalom tíz százalékos adó kivetése mellett engedélyezte termesztését és árusítását.

A 19. század elején az európai hatalmak is komolyabban elkezdték megfontolni a kokacserje használatát katonáik fizikai állóképességének és harci kedvének növelésére. Elsőként a Latin-Amerikában csak Guillermo Millerként ismert William Miller nevű angol tiszt figyelte meg katonai használatra való alkalmasságát: Peru függetlenségi háborúja (1811-1826) alatt a helyi hadsereg mellett harcolt, és látta, hogy a kokalevelek rágása elengedhetetlen módja volt annak, hogy a perui katonák erejét és terhelhetőségét növeljék.

Európában elsőként Paolo Mantegazza olasz neurológus és fiziológus készített a kokacserje leveleinek stimuláló hatásairól tanulmányt, erre azonban nemigen figyeltek fel. Sir Robert Christison skót toxikológus volt az, aki konkrét kísérletekkel is felkeltette a koka iránt az érdeklődést Európában.

1870-ben megvizsgálta a koka hatását a fáradtságra: két diákja 26 kilométert gyalogolva fárasztotta ki magát. Ezt követően 6-8 grammnyi kokalevél elfogyasztása után az éhség, szomjúság és fáradtság tünetei megszűntek, így további egy órán keresztül tudták folytatni a gyaloglást.

1875 májusában, nem sokkal 79. születésnapja előtt végül Christison saját magán is kipróbálta a növény hatásait. Rendkívül lelkes volt a koka fizikai fáradtságot csillapító lehetséges felhasználhatóságát illetően. Egy alkalommal feljegyezte, túlsúlyos fiával együtt „elfáradás nélkül” képesek voltak egy csaknem 1000 méter magas hegycsúcs meghódítására a Skót-felföldön.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Kokacserjét szedő bolíviaiak egy 19. század végi metszetenLouis Dalrymple (1866-1905): A drogok kora. A nyugati emberek a századfordulón szinte bármilyen készítményt hajlandók voltak elfogyasztani a jó egészség reményében.Az Allen's kokaintabletták hirdetése 1890-ből. A pirulák szinte minden bajra gyógymódot ígértek.Az első világháború amerikai pilótaásza, Eddie Rickenbacker bajtársaival Franciaországban. A vadászpilóták körében különösen népszerű volt élénkítő hatása miatt a kokain.Török állások ellen rohamra induló ausztrál csapatok a Dardanellákon megkísérelt invázió idején. Az ausztrál és új-zélandi sebesülteknek fájdalomcsillapítóként a kokain és a morfium kombinációját írták elő.Alvó brit katona Theipvalnál a somme-i csata idején, 1916. A brit katonák rendszerint rumot kaptak a lelkileg megterhelő feladatok, mint például a senki földjén át vezető rohamok előtt. A kutatók szerint a rum jó eséllyel tartalmazhatott kokaint is.
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár