2022. nyár: Mesebeli menyegzők
ITT támogathatsz bennünket

Több mint húsz éves lezárás után újra látogatható a Térképek terme az Uffizi képtárban

2021. december 15. 13:39 MTI

Bő két évtized után újra látogatható keddtől a firenzei Uffizi képtárban a Térképek terme, ahol a reneszánsz korabeli Toszkána térképei láthatók, és ahol Dario Argento olasz filmrendező A Stendhal-szindróma című 1966-os filmjének ikonikus jelenetét forgatta.

Térképek terme

Az 1990-es évek végén lezárt és bő két év alatt 700 ezer euróból (257 millió forint) – javarészt az Uffizi amerikai rajongóinak adományából – felújított terem, a Terrazzo delle Carte Geografiche falain három, Toszkánát a 16. század végén ábrázoló térkép látható.

Az egyik Firenzét és környékét, a másik a frissen bekebelezett Sienát és környékét, a harmadik pedig Elba szigetét mutatja.

A sziget térképe mellett a falra erősítve látható egy drágakőberakásos asztallap a livornói kikötő látképével.

Ezek az első nagyméretű térképek Toszkánáról, összesen 1200 város és falu nevét írták fel rájuk arany betűkkel. Sok helység neve mellé odafestették a látképét is, amely sok esetben a település első ismert képi ábrázolása.

I. Ferdinánd toszkánai nagyherceg a 16. század végén a falra festett térképekkel akarta megünnepelni a Siena fölötti győzelmet, a nagyhercegség létrejöttét. A freskókat Ludovico Buti festette Stefano Bonsignori kartográfus vázlatai alapján.

A termet azért hívják olaszul terasznak, mert Giorgio Vasari építész eredetileg nyitott oldalfalú helyiségnek szánta, csak a 17. század végén építették be mind a négy oldalról. A negyedik oldalon jelenleg egy üvegfalon át lehet megcsodálni a mai Firenze látképét.

Eike Schmidt, az Uffizi igazgatója szerint a Térképek termét annak idején létszámhiány ürügyén zárták le, holott a valódi ok az volt, hogy a terem elhanyagolt, poros és dohos volt, a falfestmények megsötétedtek.

A felújítás során beépített új technológia automatikusan ügyel arra, hogy 20 embernél többen egyszerre ne tartózkodjanak a teremben.

A felújítás költségeiből 500 ezer eurót állt a Friends of the Uffizi Galleries, az Uffizi Barátai egyesület amerikai ága, 200 ezer eurót adott az olasz állam.

Az üvegfalú loggia a reneszánsz Toszkánát ábrázoló térképeken kívül arról is nevezetes, hogy Dario Argento itt forgatta A Stendhal-szindróma című filmjének jelenetét, amelyben a pszichoszomatikus betegségben szenvedő főszereplő (Asia Argento) a hely rendkívüli szépségének hatására szinte önkívületi állapotba kerül.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. nyár: Mesebeli menyegzők
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár