2020. tavasz: Halálos tudomány

Tíz nagy győzelem a halál fölött

2020. március 21. 08:27 Magyar László András

Sárgaláz és malária

A sárgaláz olyan járványos betegség, amely különösen a XVII–XIX. századi Közép-Amerikában és Nyugat-Afrikában bizonyult pusztítónak. A sárgalázat moszkitók által terjesztett vírus okozza. A tünetek a fertőző csípés után négy-öt nappal jelentkeznek: sárga arc, magas láz, vörös nyelv. A májat és a vesét tönkretevő betegség csúcspontján erős, fekete színű hányás következik, melyet aztán az esetek többségében halál követ.

A sárgaláz különösen gyerekekre veszélyes, a felnőttek már többnyire védettek vele szemben. (A fekete rabszolgák Amerikába szállításának egyik oka éppen az volt, hogy a nyugat-afrikai felnőttek többnyire immúnisak voltak az indiánokat tömegesen gyilkoló kórral szemben.) A sárgaláz erejére jellemző, hogy 1802-ben Napóleon haiti expedíciós seregét teljesen elpusztította a kór.

Bár a XIX. században már sokan sejtették, hogy a betegséget a moszkitócsípés okozza, James Carrollnak csak 1901-ben, emberkísérlettel sikerült bizonyítania a feltevést. A sárgalázjárványokat csupán az 1910-es években, a moszkitók élőhelyeinek felszámolásával sikerült végleg megszüntetni. 1932 óta a sárgaláznak oltóanyaga is létezik. Nyugat-Afrikában például, 1939-ben tömeges oltásokkal sikerült felszámolni a járványt.

2020. tavasz: Halálos tudomány
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Edward Jenner egy gyermeket olt beAlbert Calmette és Camille GuérinA franciák magadaszkári inváziója során csupán 20 katonájuk esett el harcban, több mint hatezret a malária vitt a sírba

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!