2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ősi maja építmények tízezreire (!) bukkantak Guatemalában

2018. február 5. 09:56 MTI

Eddig ismeretlen ősi maja komplexumok - piramisok, paloták, gátak, összesen több mint 60 000 különálló építmény - nyomait azonosították Guatemalában. A régészek Petén megye őserdejének több mint 2 100 négyzetkilométerét vizsgálták meg. Így fedeztek fel egy piramist Guatemala északnyugati részén, Tikal hajdani maja nagyváros szívében. A csaknem 30 méter magas építményről korábban úgy vélték, hogy egy kisebb természetes hegycsúcs.


Az építmények helyét sűrű őserdő borítja 500 éve, azóta, hogy eredeti lakói elhagyták a helyet - olvasható a guatemalai PACUNAM nemzeti örökségvédelmi alapítvány közleményében. Az ősi maja kultúra sokáig Amerika egyik legfejlettebb civilizációja volt, bonyolult matematikai és mérnöki ismeretekkel rendelkeztek. Tudásuk lehetővé tette, hogy benépesítsék a mai Mexikó déli részét és Közép-Amerikát.

Az úgynevezett LIDAR (lézeralapú távérzékelés) technológia a lézer fényét veszi igénybe a talaj alatti épületmaradványok részletes feltérképezéséhez. „Korábban el sem tudtuk képzelni, milyen mértékben változtatták meg, tették termővé a maják a tájat csatornákkal, teraszokkal, óriási gátakkal, mólókkal, erődített épületekkel" - mondta Francisco Estrada-Belli, a New Orleans-i Tulane Egyetem kutatója.

A régészek Petén megye őserdejének több mint 2 100 négyzetkilométerét vizsgálták meg. Így fedeztek fel egy piramist Guatemala északnyugati részén, Tikal hajdani maja nagyváros szívében. A csaknem 30 méter magas építményről korábban úgy vélték, hogy egy kisebb természetes hegycsúcs.

A legősibb maja települések időszámítás előtt 1000 körül jöttek létre, a legtöbb nagyváros pedig időszámítás szerint 900 körül tűnt el. Az összeomlás okait ma is vitatják a tudósok.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár