2021. nyár: Végzetes asszonyok
ITT támogathatsz bennünket

Örökre megcáfolták a primitív hajózásban kétkedők érveit Thor Heyerdahl expedíciói

2021. május 12. 15:22 Múlt-kor

Rekonstruálni a régen élt emberek életét, a korabeli eszközök és ismeretek felhasználásával, manapság már mindennaposnak számít. Ahhoz azonban, hogy egy korabeli hajón tegyünk meg több ezer kilométert a Csendes-óceánon, már igazi bátorság kell. Thor Heyerdahl a világhírűvé vált expedíciójával bebizonyította, hogy lehetséges Dél-Amerikából átkelni a polinéziai szigetvilágba, és pusztán technológiai értelemben nem cáfolható az, hogy kelet felől népesedett be a terület.

Kon-Tiki
Thor Heyerdahl egyik társával a Kon-Tiki fedélzetén valahol a Csendes-óceánon, 1947.

Heyerdahl, a kapitány

Thor Heyerdahl 1914. október 6-án született a dél-norvégiai Larvikban. Édesapja sörfőző volt, édesanyja pedig zoológiát és néprajzot tanult, és a helyi múzeum igazgatója volt. Az édesanya nagy befolyással volt a fiára, mert tőle örökölte tudományos érdeklődését, és a primitívnek mondott kultúrák iránti elkötelezettséget.

Heyerdahl már hét évesen elkezdte a gyűjtögetést, és különféle állatokból álló kis múzeumot hozott létre, amelyben tengeri kagylók, lepkék, lemmingek, denevérek, sündisznók mellett egy vipera is helyet kapott. A szüleivel a nyarakat a vadonban, egy fakunyhóban töltötte, ami a későbbi expedícióihoz kiváló alapozást jelentett.

Heyerdahl az Oslói Egyetemen földrajzot és biológiát tanult, közben pedig elkezdte tanulmányozni a polinéziai kultúrákat egy barátja gyűjteményének köszönhetően. Miután Berlinben a téma szakértőivel konzultált, támogatást szerzett, és első feleségével, Liv Coucheron-Torppal 1936-ban elutazott a Marquesas-szigetekre.

Ott fogalmazódott meg benne először az az elképzelés, amely szerint a helyiek ősei valójában Dél-Amerikából, és nem Ázsiából érkeztek. Az itt töltött időről norvég nyelven 1938-ban könyvet is kiadott Vadászat a Paradicsomért címen, de a mű angolul csak 1974-ben látott először napvilágot, Fatu-Hiva: Vissza a természetbe címmel.

1939-ben Brit-Kolumbiába (Kanada) utazott, hogy tanulmányozza a helyi őslakosok életét. A második világháború azonban keresztülhúzta a számításait, és Heyerdahl beállt a Szabad Norvég Erők kötelékébe, a nácik ellen harcolni.

A háború végeztével azonban az elképzeléseit nem vették komolyan, ezért elhatározta, hogy a lekicsinylő véleményeket egy kísérlettel söpri el, és ő maga fog hajóval átkelni a Csendes-óceán vizein Dél-Amerikából Polinéziába. Ehhez azonban szükség volt megfelelő emberekre is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. nyár: Végzetes asszonyok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Thor Heyerdahl a Kon-Tiki makettjévelAz expedíció résztvevői a Kon-Tiki fedélzetén. Balról jobbra: Thor Heyerdahl, Bengt Danielsson, Erik Hesselberg, Torstein Raaby, Herman Watzinger és Knut HauglandThor Heyerdahl kormányozza a Kon-TikitHeyerdahl a Kon-Tiki árbocánMindennapi élet a tutaj fedélzeténHeyerdahl (kék ingben) egy társával a Ra nevű, papirusznádból készült hajón dolgozikA Kon-Tiki útban Polinézia felé, 1947.
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár