2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Mit keres Dél-Oroszországban I. Dareiosz perzsa király sztéléje?

2016. augusztus 8. 13:00

A dél-oroszországi Krasznodar határterületen dolgozó régészek egy Kr. e. 5. századra datált, perzsa nyelvű márványsztélé töredékeit tárták fel, amelyet az egyik leghíresebb perzsa uralkodó, I. Dareiosz nevéhez kötnek. A kutatók szerint egy felkelését levert városban kiállított diadaloszlop része volt egykoron, amely később összetörve, hajónehezékként utazott az ókori Phanagoria görög városba.

Az ásatást végző Volnoje Delo Alapítvány sajtósa szerint jó esély van arra, hogy világszenzációra bukkantak a Krasznodari határrégió Tyemrjuki járásában, ahol Phanagoria görög város romjai találhatóak, tudhatjuk meg a Tass orosz hírügynökségtől. „A nemrég megfejtett felirat szerint valaki a perzsa király nevében készítette az írást. Az óperzsa nyelven írt sztélét a szakemberek Kr. e. 5. századra becsülik” – áll a sajtóközleményben.

A rendkívüli államférfi, bár kevésbé sikeres hadvezér hírében álló perzsa uralkodót, aki többször is megtámadta az ókori Hellászt, ám mindannyiszor kudarcot vallott, több néven is ismerhetjük. Perzsa alakban Dárajavaus, görög átírásban Dareiosz, míg a Bibliából Dárius néven olvashatunk róla.

A sztélé mellett a kutatók a város akropoliszában az ősi erőd egykori várfalainak maradványaira is rábukkantak. A 2500 éves régészeti rétegben megtalált sztélén egy mindezidáig nem megfejtett szót is találtak a régészek. A találgatások szerint az egyik legnagyobb jón városra, a kis-ázsiai Milétoszra utalhat a kifejezés. A gazdag település a Kr. e. 499-493 közötti, perzsák elleni felkelés élén állt.

A régészek úgy vélik, a perzsa király a márványsztélé legyőzött városban történő kiállításával tudatta a lakókkal, hogy ki is az úr. „A felállított emlékművön minden bizonnyal a király diadalának ténye volt egykoron olvasható. Később az összetört sztélé a Fekete-tenger menti Phanagoriába jutott, mégpedig egy hajó fenéksúlyaként” – állítják a kutatók. Mindez könnyen elképzelhető, ugyanis a Taman-félszigeten és környékén valóban nem található hasonló kőzet. A sztélé jelenleg a Phanagoriai Kutatási és Kulturális Központban laboratóriumában kerül felújításra.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár