2020. tél: Legendás anyósok
ITT támogathatsz bennünket

Antik légkondicionáló rendszert fedeztek fel Kuvaitban szlovák régészek

2016. április 13. 17:33 MTI

Az épületek belsejének természetes hűtésére használt 7-9. századi légkondicionáló rendszert fedeztek fel szlovák régészek Kuvaitban, a perzsa-öbölbeli Failaka-szigeten lévő al-Kusur lelőhelyen. A szakértők találtak továbbá egy kiterjedt csatornahálózattal összeköttetésben lévő kőtornyot.

Antik légkondicionáló rendszert fedeztek fel Kuvaitban szlovák régészek

Az expedíció, amelyben a Szlovák Tudományos Akadémia Régészeti Intézetének tizenegy szakembere, köztük archeológusok, mérnökök és restaurátorok vettek részt, a kuvaiti-szlovák régészeti együttműködés hatodik ásatási szezonjának részét képezte. "A célunk az volt, hogy modern háromdimenziós technológiát használva feltárjuk és dokumentáljuk a lelőhely legnagyobb lakható épületét" - mondta Matej Ruttkay, az intézet igazgatója. A munkálatok eredményeként a szakemberek egy jó állapotban fennmaradt, 7-8. századi palotát fedeztek fel, amelyet korát megelőzve nyers téglából, kőalapzatra építettek.

A szakértők találtak továbbá egy kiterjedt csatornahálózattal összeköttetésben lévő kőtornyot. Az előzetes elemzések szerint ez egy úgynevezett szélfogó torony, amely úgy működik, hogy a tetején lévő nyílásokon át a szél a ház belsejébe áramlik és kinyomja az ott lévő melegebb levegőt. Ruttkay szerint a széltorony rendkívül széles körben használt építmény volt a Közel-Keleten, majd később Észak-Afrikában is. Mint hozzátette, a jelek szerint ez az egyik legrégebbi légkondicionáló rendszer, amelyet valaha felfedeztek.

A szlovák csoport február végén indult útnak Kuvaitba. A szakemberek a 8-9. századból való al-Kusur lelőhelyen dolgoztak, amelyet a nesztoriánus egyház hívei alapítottak. A korábbi ásatási szezonokban a kutatók több lakóház maradványait is feltárták, amelyeket kőkerítés határolt. Az idei szezon fő célkitűzése a sivatagban talált további épületmaradványok feltárása volt - írta korábban a Felvidék.ma című szlovákiai magyar hírportál. Szlovák régészek először 2004-ben vettek részt kuvaiti expedícióban. Akkor al-Kedr bronzkori lelőhelyet kutatták, ahonnan egyebek között értékes ékírásos táblák is előkerültek. A projekt részeként kuvaiti régészek Szlovákiába utaztak és bekapcsolódtak az ott folyó kutatásokba.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. tél: Legendás anyósok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár