Hitler elfeledett szövetségesei

Keresés

 
Keresett szó   
Címke szerint
Dátum és között
Keresési feltételek:
Cimke:
14 találat
[1]

A szovjet hadsereg pusztította el a háromszáz éves Bánffy-ménest

[2017.07.17. 10:37] Hírek

Bánffy Miklósnak és ménesének állít emléket a sepsiszentgyörgyi Balassi Intézet - Magyarország Kulturális Központjában szombaton nyílt kiállítás. A fotókkal gazdagon illusztrált tárlatból nemcsak a ménes történetét, hanem Bánffy gróf lovas és lótenyésztő elköteleződését is megismerhetik az érdeklődők.

[2]

Megújult a legendás magyar versenyló, Kincsem egykori gödi otthona

[2017.04.28. 11:32] Hírek

Közösségi, kulturális térként éled újjá Gödön a legendás magyar versenyló, Kincsem egykori istállója. Az épületben, mielőtt a Budapest-Vác vasútvonal elkészült volna, lóváltó állomás és csárda működött, amely a 19. század második felében már istállóként szolgált.

[3]

Lópatkók ütemét visszhangzó szellemkastély – a lótenyésztés kezdetei Magyarországon

[2015.10.26. 08:23] Hírek

„Elfelejthetetlen nagy érdemü Hazámfija!” – kezdi bevezetőjét gróf Széchenyi István a Lovakrul című munkájában, amelyet kedves barátjának, az általa igencsak tisztelt hazafinak, gróf Hunyady Józsefnek címzett. 

[4]

Világháborús lovakat találhattak egy római út mentén

[2014.02.13. 19:30] Hírek

Valószínűleg a második világháború idején elpusztult lovak csontjaira bukkantak régészek Franciaország északkeleti részén. Az igavonó állatokat a megszálló német csapatok rekvirálták, s feltehetően egy robbanószerkezet okozta tűz következtében vesztek oda.

[5]

Ismeretlen civilizációt találtak a Közel-Keleten

[2013.02.27. 11:25] Hírek

Új, eddig ismeretlen civilizáció nyomaira bukkantak a régészek az Arab-félsziget ma már sivatagos, ám egykor még zöldellő vidékein. Az újonnan előkerült, kilencezer éves bizonyítékok egy virágzó civilizációról árulkodnak.

[6]

Csikósok és angol zsokék az első pesti lóversenyen

[2012.11.12. 08:55] Hírek

Széchenyi Naplójában érzékletesen beszámol az 1827. évi első pesti lóverseny 27 fős mezőnyének tarkaságáról. Az arisztokraták jól ápolt lovain ülő angol zsokék mellett egyszerre festői és barbár látványt kínáltak a lovukat szőrén megülő parasztlegények.

[7]

Lótörténeti kiállítás lesz a British Museumban

[2012.05.14. 11:24] Hírek

II. Erzsébet királynő magángyűjteményének ritkán látható darabjait is felvonultatja a londoni British Museum nagyszabású lótörténeti kiállítása, amelyen ókori leletek, festmények, trófeák, szobrok és kéziratok között bolyongva ismerhetik meg a látogatók a paripák háziasításától a modern lóversenyekig vezető hosszú és kalandos utat.

[8]

A genetika tett pontot a ló háziasítása körüli vitákra

[2012.05.11. 10:58] Hírek

A lovakat hatezer évvel ezelőtt háziasították Ukrajna, Oroszország délnyugati és Kazahsztán nyugati részén – derült ki egy genetikai kutatásból.

[9]

Ismét sláger lett Morpurgo regénye

[2012.02.02. 14:25] Hírek

Óriásira nőtt az érdeklődés Michael Morpurgo harminc éve megjelent War Horse című regénye iránt, amióta bemutatták Steven Spielberg Hadak útján című háborús drámáját, amely a könyv nyomán készült.

[10]

Több mint százezer éve élt a lovak ősanyja

[2012.01.31. 16:19] Hírek

Mintegy 130-160 ezer évvel ezelőtt vándorolt át Ázsia sztyeppéin minden mai ló "ősanyja".

[11]

Élő állatról mintázták az őskori barlangrajzok pettyes lovait

[2011.11.09. 12:31] Hírek

Az európai lófajták DNS-mintáinak elemzése során a kutatók bebizonyították, hogy a prehisztorikus barlangrajzok falára 25 ezer évvel ezelőtt felkerült rajzok nem csupán a képzelet szüleményei voltak.

[12]

Lótenyésztés és lóverseny a 19. században

[2011.11.07. 13:42] Műhely

A magyar ló mindig keresett fajta volt Európa szerte. A lótenyésztés és nemesítés elősegítésére alapította 1857-ben Ferenc József az úgynevezett Császár-díjat - derül ki Tuza Csillának a Magyar Országos Levéltár honlapján elérhető cikkéből.

[13]

Hagyományteremtő Kárpát-medencei lovastalálkozó Ópusztaszeren

[2011.07.14. 15:09] Hírek

Hagyományteremtő céllal a hét végén első alkalommal rendezik meg a Nyeregszemle Kárpát-medencei lovastalálkozót; a kifejezetten a lovashagyományokra épülő rendezvény az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban várja az érdeklődőket

[14]

Újabb "mennyei" lócsontok kerültek elő Kínában

[2011.02.23. 11:55] Hírek

Nyolcvan ló csontja került elő egy kétezer éve élt kínai császár mauzóleumából. A felfedezés egy csapásra felszította a „vért izzadó” négylábúakkal kapcsolatos ősi hiedelemről szóló vitát.

Segítség

Hogyan kereshet?

A keresés során választhat: az oldal teljes tartalmában, csak cikkeink között, vagy pedig az évfordulós adatbázisunkban keres. Ha a cikket választja, az alatta szereplő legördülő menüben finomíthatja a feltételeket, és választhat rovataink, vagy az e-folyóirat esetében a lapszámok közül is. Emellett mostantól akár időkeretre is leszűkítheti a keresési tartományt.
Amennyiben töredékszóra szeretne keresni, rakjon * (csillag) karaktert a szó végére, pl. egyipt* !

történelmi Adattárak

Miben kereshet?
Történelmi események
Összetett keresés >>
Fogalomtár
Ki kicsoda?

Ajánló

Mit talál az adattárban?
Események

VII. Gergely pápa megrója Salamon királyt Salamon azért kap feddést, mert IV. Henrik német királynak hűbérül ajánlotta fel Magyarországot, amely a pápa szerint a Szentszék hűbérbirtoka.
Tovább >>

Tudja, mit jelentenek?
Antibolsevista Comité
Gátlóműves kerekes óra
Osztrakiszmosz
Ismeri őket?
Batthyány-Strattmann László
Grant, Ulysses
Tai-tsu ( Taizu) (Északi Szung-dinasztia)